Yöpyminen Metsässä

Miten tavallinen kaupunkilainen lähtee luontoon? Täysin kaupunkilaistuneet lapsiperheet voivat lähteä vaikka Suomenlinnaan tai kaupungin kauempien metroasemien läheisyyteen etsimään sopivaa puistoa, minne sopii tulla autolla.

Yöpyminen Metsässä

Yöpyminen Metsässä

Mukaan otetaan taitettava pöytä, tuoleja, kaasugrilli, kertakäyttöastioita, mahdollisesti viiniä, makkaroita, kaupasta ostettuja salaatteja, kotona leivottuja piirakoita… Vähän niin kuin amerikkalaisissa elokuvissa näytettäisiin tyypillistä koko perheen piknik­-tapahtumaa. Eihän tämä kuitenkaan luonnon ystävälle kelpaa! Mutta monen mielestä luontoon lähteminen on tylsää juuri sen takia, että sellaiset itsestään selviltä tuntuvat asiat kuten suihku puuttuvat sieltä kokonaan. Sohvaakaan ei ole, ja sähköä joutuu etsimään joko matkan varrelta löytyviltä huoltoasemilta tai mukana kannetusta generaattorista. Oikea luonnon ystävä ei puolestaan ole yleensä huolestunut suihkun puuttumisesta vaan käy peseytymässä järvessä; häntä ei kiinnosta sataako vai ei, sillä retkeilijän sadetakki kulkee mukana, ja sähkökin ei tunnu olevan mikään ongelma: emmehän me luontoon lähde sen takia, että viettäisimme siellä aikaa läppärin seurassa, vai mitä?

Millä Kuljetaan?

Tyypillistä on lähteä autolla. Autoon mahtuu kaikkea tarpeellista: aiemmin mainittu kaasugrilli, taitettava pöytä, mikroaaltouuni, jääkaappi, sohva… No niin. Parasta on lähteä kävellen ja julkista liikennettä käyttäen. Jokaisen matkailijan reppuun mahtuu aina juuri sopiva määrä tavaraa: mikä ei mahdu, sitä ei tarvita. Toimivana vaihtoehtona voi olla toki polkupyörä, mutta sen kanssa joutuu olemaan varovainen joissakin paikoissa, ja joillakin alueella pyörää joutuu kantamaan. Itse suosin siis matkailua omin jaloin. Mitä reppuun pakataan?

Mitä Tarvitaan?

Ajat sitten veneretkellä huomasin, että suurin osa mukaan kannetuista tavaroista jäi kokonaan käyttämättä. Minkäköhän takia, ajattelin. Erilliset shampoo- ja suihkugeelipullot korvattiin helposti perinteisellä saippualla, lukuisista kasvovoiteista käytössä oli tavallinen Nivean rasva, ja tämän lisäksi mukana kulki myös hammasharja ja hammastahna. Isoa pyyhettäkään ei tarvittu, sillä pienelläkin pärjättiin hyvin. Vaikka kotona tuntui siltä, että nyt mukaan ei mahdu mitään, kaikki tarpeellinen kuitenkin löytyi enkä jäänyt kertaakaan kaipaamaan mitään kotiin tietoisesti jätettyä. Syyksi olen päättänyt vain sen, että luonnossa ihmisen perustarpeet ovat lähempänä muinaisaikojen ihmisten tarpeita, ja niitä ovat nukkuminen turvallisessa ja mieluummin lämpimässä paikassa sekä lämmin ruoka. Vedestä en puhu mitään, sillä se on itsestään selvää niin kuin peseytyminenkin. Kun jatkossa pakkasin reppua tuleviin retkiin, minulla oli jo valmis setti tavaraa, ja siihen kuului vai oikeasti välttämätöntä kamaa kuten makuupussi, teltta, kaasupoltin, ruoanlaittoastia, ruokailuvälineet ja juomapullo. Puukko, kompassi ja tulentekovälineet kulkevat myös aina mukana. Tällä setillä pärjää pitkälle, mutta ajan myötä tunsin, että haluan jotain lisämukavuutta telttailuun ja matkailuun, ja tässä kerron niistä teillekin.

Muistan, kun valitin koko ajan aamuisin, että makuupussini on kylmä. Ei se vika makuupussin sisämateriaalissa ollut vaan sen pintakankaassa, joka oli liukuvaa polyesteriä. Loppujen lopuksi ratkaisuksi kehittyi tavallinen puuvillalakana – ja nykyisin käytän pussilakanaa, joten makuupussia ei edes tarvitse laittaa kiinni vaan se toimii peittona. Olo on aivan kuin kotisängyssä! Siihen muuten auttaa vielä itsetäyttyvä makuualusta. Suhtauduin alustoihin aina skeptisesti ja käytin alusta asti vain pleedejä jopa niinkin alhaisissa kuin kolmen asteen lämpötiloissa, koska vihaan näitä kauheita rullia, joita kannetaan mukana. Itsetäyttyvä makuualusta oli alussa myös täysin hullu ajatus, mutta ensimmäinen tällä alustalla nukuttu yö ja sen kompakti koko tekivät minusta entistä onnellisemman vaeltajan. Mitä muuta? Puukon pitää olla yhtä terävä kuin kotikeittiössä olevan tärkeimmän veitsen. Fiskarsin pikkukirves kulkee helposti mukana ja helpottaa retkeilyä merkittävästi. Ja niin: uutuuksia on seurattava. Aurinkoenergialla latautuvat kannettavat laturin on paras energian lähde, jota voisi suositella. Onnistuneita vaelluksia!

Comments are closed.