Ympäristöystävällisesti matkoillakin osa 1

Jokainen meistä nauttii kauniista luonnon maisemista. Jonkun poikkeuksellisen maiseman näkeminen tarkoittaa kuitenkin yleensä sitä, että pitää siirtyä kotoa jonnekin kauemmas – ja sitä vartenhan me matkustamme.

Ympäristöystävällisesti matkoillakin osa

Ympäristöystävällisesti matkoillakin osa

Luonnon maisemat rauhoittavat mieltä, saavat meidät ajattelemaan monia asioita toisin… mutta luonto myös kärsii siitä, että ihmiset matkailevat. Kyse ei ole pelkästään siitä, että tallaamme luontopolkuja kengillämme, vaan meidän matkailutavoista ja niiden ympäristöystävällisyydestä. Planeetallamme tapahtuva matkailu tekee noin kahdeksan prosenttia kaikista hiilidioksidipäästöistä, joiden seurauksena maailmamme kärsii ilmastonmuutoksesta. Omilla matkustustavoillamme voimme kuitenkin vaikuttaa tilanteeseen – ja tässä tulee tietoa, miten.

Paikan Päälle Pääseminen

Mikä tahansa muuten kuin omin jaloin, polkupyörällä tai soutuveneellä tapahtuva matkailu ei ole ekologista: niin lentokoneet kuin autotkin jättävät ilmastoon suuria hiilijalanjälkiä. Matkoille lähtiessämme katsomme yleensä hintaan ja matkan kestoon, mutta nopeus ei kuitenkaan tarkoita sitä, että liikkuisimme ympäristöystävällisesti. The National Geographic on tutkinut ja osoittanut, että sähköautojen jälkeen ympäristöystävällisin tapa päästä New Yorkista Torontoon on bussi: näin joka matkailijaa kohden ilmastoon vapautuu noin 24 kilogrammaa päästöjä, kun taas lentokoneella tämä lukema on 75,3 kilogrammaa, autolla 80,7 kilogrammaa ja junalla 84,3 kilogrammaa. Tällaisissa tutkimuksissa otetaan huomioon muitakin tekijöitä kuin tietyn ajoneuvon päästöt: lentokoneella päästöjen määrä matkailijaa kohden vähenee, jos lentokone on iso ja matka kestää pitkään. Junat ovat energiatehokkaampi vaihtoehto autoihin ja lentokoneisiin verrattuna, mutta juuri tässä tutkitussa tapauksessa juna kulkee pitkää rataa, joten päästöjen määrä matkailijaa kohden kasvaa. Autoilussakin kaikki riippuu sekä itse autosta että matkustajamäärästä: mitä vähemmän porukkaa kulkee samassa autossa, sitä enemmän päästöjä vapautuu ilmastoon jokaista matkustajaa kohden.

Lentokoneet eivät ole muutenkaan kovin ympäristöystävällinen matkustustapa: lentoteitse tapahtuvat matkat tekevät jo tällä hetkellä yli kaksi prosenttia koko maailman päästöistä, ja lukema vain kasvaa koko ajan. Autot puolestaan tuottavat noin 14 prosenttia koko maailman päästöistä, mutta jossain vaiheessa autoilun ja lentokoneella matkustamisen vaikutukset voivat tasaantua: jos autoissa pystytään soveltamaan erilaisia teknisiä ratkaisuja ja pienentämään ympäristövaikutuksia esimerkiksi sähköautoilulla, niin lentokoneille ei ole vielä olemassa muuta vaihtoehtoa kuin tavalliset polttoaineet, joiden palaminen on hiilidioksidin lähde. Vaikka päästöjen tarkat määrät yhtä matkustajaa kohden riippuvat lentokoneen koosta ja tyhjien paikkojen määrästä, voi pohtia päästöjen keskiarvolukemia. Esimerkiksi KLM-lentoyhtiön lennolla Amsterdamista Brysseliin, jotka sijaitsevat vain 183 kilometrin matkan päässä toisistaan, ilmastoon vapautuu noin kaksikymmentä kilogrammaa hiilidioksidia matkustajaa kohden; Amsterdamista Chicagoon tämä lukema on 644 kilogrammaa – ja näiden kaupunkien välinen etäisyys on noin seitsemän tuhatta kilometriä. Kun lasketaan suhteet, voidaan ymmärtää, että suorat lennot kannattavat aina ja mitä pitempi lentomatka, sitä ympäristöystävällisemmäksi vaihtoehdoksi lentokone muodostuu. Jotkut lentoyhtiöt tarjoavat myös mahdollisuuden lahjoittaa rahaa ilmastonmuutosta vastaan työskenteleville organisaatioille tai sijoittaa ympäristönsuojeluprojekteihin lentolippujen oston yhteydessä. Näitä projekteja järjestävät sekä lentoyhtiöt että heidän yhteistyökumppanit, ja moni lentoyhtiö tekee yhteistyötä erilaisten ympäristö- ja luonto-organisaatioiden kanssa. Tällaisia tarjouksia voi tulla vastaan esimerkiksi KLM-lentoyhtiöltä; Air France on myös vahvasti mukana kannattamassa ympäristöystävällistä toimintaa, ja niiden lisäksi ilmastonmuutoksen ennalta ehkäisyyn tai sen hidastamiseen osallistuvat Delta Airlines ja Lufthansa. Ajan myötä tällaisten lentoyhtiöiden määrä kasvaa, ja tilanne kannattaa tarkistaa etukäteen ennen lippujen ostamista. Pienellä lippuhintaan lisätyllä rahalla saamme paljon tekoja aikaan.

Seuraavassa postauksessa tulen jatkamaan matkailun ympäristöystävällisyyden aihetta, ja uskon, että jokainen meistä on oikeasti kiinnostunut matkailunsa hiilijalanjäljestä. Säästetään luontoa, niin meillä on kauniita maisemia myös vuosikymmenien päästä.

 

Comments are closed.