Ympäristöystävällisesti matkoillakin osa 2

Edellisessä postauksessa kerroin erilaisista matkustustavoista ja siitä, miten voi valita sen ympäristöystävällisemmän vaihtoehdon nykymaailman laajasta tarjonnasta. Tässä jatkan vielä siitä, miten voimme omalla ajattelulla vaikuttaa ympäristöön ja hidastaa ilmastonmuutosta – ja näin päästä nauttimaan luontomme maisemista vielä usean vuoden kuluttuakin.

Ympäristöystävällisesti matkoillakin osa

Ympäristöystävällisesti matkoillakin osa

Saapumisen Jälkeen

Vaikutusta on sekä sillä, miten pääsemme tiettyyn paikkaan, että sillä, miten liikumme siellä. Parasta on tietysti joko kävellä tai käyttää julkista liikennettä. Yleensä junia pidetään ympäristöystävällisimpänä vaihtoehtona, mutta niidenkin tapauksessa kaikki ei ole ihan suoraviivaista ja yksinkertaista. Junalla ei välttämättä pääse sinne, minne haluaa päästä, ja lisäksi merkitystä on myös junatyypillä: esimerkiksi diesel-juna (kyllä, sellaisiakin on maailmassa vielä olemassa) tekee suunnilleen saman määrän päästöjä matkustajaa kohden kuin autokin, joten mahdollisuuksien mukaan kannattaa valita sähköllä toimiva juna.

Jos suunnitelmissa on lähteä matkailemaan autolla, kannattaa ottaa kyytiin yksi tai useampikin kaveri ja jos on tilaa, niin ottaa myös liftareita kyytiin. Näin auton käyttö tulee mahdollisimman ympäristöystävälliseksi. Reitti on syytä suunnitella etukäteen niin, että se ei tule pitämään sisällään suuria ruuhkia eikä pitkiä tietyöpätkiä, joissa pysähdytään pitkäksi aikaa tai liikutaan tosi hitaasti ja näin tuotetaan aivan turhia päästöjä. Lisäksi Kanadassa ollaan tutkittu, että ilmastoinnin käyttö voi kasvattaa polttoaineen kulutusta jopa kahdellakymmenellä prosentilla, joten jos vaan mahdollista, ilmastointi kannattaa unohtaa joksikin aikaa ja päästää viileää ilmaa autoon avaamalla ikkunat. Liiallinen tavaramäärä takakontissa myös lisää polttoaineen kulutusta ja siten myös päästöjä, joten on syytä harkita tarkkaan, mitä pakataan autoreissulle mukaan. Jos liikutaan isoissa kaupungeissa, auton voi jättää parkkipaikalle ja käyttää melkein jokaisesta isosta kaupungista löytyviä vuokrapolkupyöriä: niillä liikutaan sekä edullisemmin että ympäristöystävällisemmin.

Mitä Mukaan?

Joka matkaan kuuluu ostoksia – ei välttämättä vaate- tai asusteostoksia vaan arjen hommia kuten ruokaa ja juotavaa. Vaatteiden ja hygieniatavaran lisäksi mukaan voi pakata tekstiilikassin, jota tullaan käyttämään useamman kerran ja mitä käytetään kotonakin lukuisten muovikassien sijaan. Euroopassa ruokaa voi ostaa Bepakt-kartan avulla: siihen on merkitty ympäristöystävälliset kaupat, jotka myyvät tuotteita joko ilman pakkauksia tai ympäristöystävällisistä materiaaleista valmistetuissa pakkauksissa. Kanadassa ja Yhdysvalloissa on olemassa vastaava projekti nimeltään Zerowastehome. Tällaiset valmistelut saattavat tuntua oudoilta siihen saakka, kunnes muistaa, että muovipussi elää ympäristössä kaksikymmentä vuotta, jos sitä ei kierrätetä – ja kierrätyksestähän moni maa ei ole vieläkään kuullut mitään.

Autolla matkaillessa mukaan voi pakata lounaslaatikon, termospullon ja urheilujuomapullon. Näitä astioita voi täyttää tarpeen mukaan ja näin jättää ostamatta muovipulloja sekä muovipakkauksia. Jos tykkäät coffee-to-go -meiningistä, siihen auttaa mukaan otettu termosmuki: se tulee korvaamaan lukuisia kertakäyttömukeja, joiden kartonkimateriaali päällystetään aina muovilla ja jotka ovat päämateriaalistaan huolimatta vaikeaa kierrätettävää. Omasta hygieniasta puheen ollen, kaupoissa on myynnissä matkasettejä: sellaisia läpinäkyviä pusseja, joissa on pieniä pulloja. Ne ovat tarkoitettu enemmän lentokonematkustajien turvatarkastuksen helpottamiseksi, mutta tällainen pakkaus toimii hyvin muutenkin matkan aikana: kun mukana on aina omaa suihkugeeliä ja shampoota, houkutus käyttää hotellin kertakäyttöpakkauksia ja hotellin kosmetiikkaa on pienempi – ja näin taas säästytään siltä, että käytetään liikaa muovia. Kahden oman pullon käytöstä ei seuraa mitään päästöjä, kun taas hotellissa oleskelun aikana muovia saattaa muodostua liikaakin, kun käytetään vain niitä pieniä kosmetiikka- ja hygieniapakkauksia. Hotelleista ja muusta käyttäytymisestä jatkan myös seuraavassa kirjoituksessa, josta käy ilmi, miten voimme välttää turhia päästöjä tekemällä samalla matkamme mukavammaksi. Tavaraan seuraavilla sivuilla!

Comments are closed.