Ympäristöystävällisesti matkoillakin osa 3

Viime aikoina kertakäyttöisyys toimii harmittavan usein mukavuuden synonyyminä. Yksinkertainen esimerkki: lentokentälle lähtiessämme ostamme vettä muovipullossa, jonka heitämme roskikseen ennen turvatarkastusta ja turvatarkastuksen jälkeen ostamme taas uuden vesipullon, joka otetaan mukaan lentokoneeseen. Tätä teemme sen takia, että se on helppoa. Lentokoneessa saamme muoviin pakattua ruokaa ja muovisia kertakäyttömukeja. Tämä kaikki on kätevää, mutta lennon jälkeen muodostuu iso muovikasa, joka heitetään roskikseen. Meillä on kuitenkin mahdollisuuksia vaikuttaa siihenkin.

Ympäristöystävällisesti matkoillakin osa

Ympäristöystävällisesti matkoillakin osa

Heti alkuun mainittakoon, että lentolippujen oston yhteydessä voidaan aina valita ympäristöystävällinen ja ekologisesti vastuullinen lentoyhtiö. Esimerkiksi Virgin Atlantic pyrkii vähentämään lennon jälkeen jäävien roskien määrää ja tekee työtä muidenkin vastaavien projektien parissa, ja näin myös Emirates on panostanut kierrätykseen: lentokoneisiin on asennettu niin sanottuja pieniä kierrätysasemia, joihin menee muovia, alumiinia, lasia ja paperia aina erikseen. Lisäksi Emirates käyttää lennoillaan peittoja, jotka on tehty kierrätetyistä muovipulloista. Minun mielestäni tällainen käyttäytyminen on muutaman ylimääräisen euron arvoista, vai mitä? Veden ostamisesta ollaankin jo puhuttu, ja itse suosin urheilujuomapulloja: niitä voi täyttää melkein missä tahansa ja ne kulkevat helposti mukana tekemättä ylimääräistä muovijätettä maailmaan. Lennon aikana voi kieltäytyä muoviastioihin pakatusta ruoasta ottamalla mukaan omat eväät lounaslaatikossa.

Hotellien Maailmasta

Luontomatkailijakin käyttää hotelleja silloin tällöin, kun on tarvetta lämpimälle suihkulle ja tulee ikävä kunnon sänkyä. Maailmassa on olemassa erilaisia ekologisten luokittelun järjestelmiä, ja yksi niistä on LEED, joka jakaa rakennukset eri luokkiin niiden energiatehokkuuden perusteella. Hotellia valitessa voi kiinnittää huomiota sen LEED-luokkaan, mutta matkailualalle on kehitetty myös oma erillinen järjestelmä Green Key – ja siihen kuuluu yli kolme tuhatta hotellia melkein kuudessakymmenessä eri maassa. Green Key -sertifikaatti tarkoittaa, että hotelli noudattaa tiettyjä ympäristöystävällisyyssääntöjä ja huolehtii luonnostamme toimimalla vastuullisesti. Näitä asioita ovat veden ja energian kulutus, ekologisten materiaalien käyttö, harkitseva siivousnesteiden valinta, jätteiden kierrätys ja paljon muuta. Green Key -sertifikaatti on siis hyvä syy valita toinen hotelli kahdesta muuten samanlaisesta paikasta.

Myös silloin, kun hotellilla ei ole mitään ekologisia tunnustuksia, siellä voi käyttäytyä ympäristöystävällisesti. Jos hotellissa vietetään useampi kuin yksi yö, on syytä laittaa oveen ”do not disturb” -lappu. Miksi? Jokapäiväinen siivous kuuluu kyllä hotellimukavuuden käsitteeseen, mutta onko jokaisella meistä oikeasti tarvetta siihen, että lakanamme ja pyyhkeemme vaihdettaisiin joka päivä? Kun mietitään hiilijalanjälkeä ja sitä, miten oma arkikäyttäytymisemme vaikuttaa luontoomme, onko tällainen hotellimukavuus oikeasti sen arvoista vai olisiko olemassa syitä säästää luontoamme tekemällä oikeita päätöksiä?

Ruokailusta

Riippumatta siitä, liikummeko luonnossa teltan kanssa vai käytämmekö vain hotelleja tai vuokra-asuntoja, voimme vaikuttaa luontoomme omilla ruokatottumuksillamme. Jos on vaan mahdollista, oma ruoka kannattaa aina laittaa itse, mikä onnistuu helpoiten silloin, kun hotellien sijaan käytetään telttaa, leirintäalueita, hostelleja tai vuokrahuoneita. Näin voidaan aina itse tehdä ruokavalintoja ja huolehtia siitä, että ruokaa ei mene roskikseen. Myös jätteiden kierrätys onnistuu silloin helpommin, kun on itse vastuussa omista tekemisistä.

Meillä on todellakin paljon mahdollisuuksia vaikuttaa luontomme kuntoon ja sen hyvinvointiin. Jokainen meistä tykkää katsoa luonnon maisemia, mutta harvempi meistä miettii, miten meidän arkikäyttäytyminen vaikuttaa näiden maisemien hiljaiseen kuolemiseen. Voimme matkustaa ja käyttäytyä ympäristöystävällisesti kaikkialla, ja kun meillä on sellaisia mahdollisuuksia, miksi emme käyttäisi niitä? Vai haluaako joku nähdä kahdenkymmenen vuoden kuluttua pelkkää vettä oman lempijäätikön sijaan?

Comments are closed.