Ympäristöystävällinen retkeily

Mikäpä olisi mukavampaa kuin retkeillä kauniissa, puhtaassa luonnossamme täällä Suomessa? Saa raitista ilmaa, voi samoilla ja tutkia eri vuodenaikoina esimerkiksi eläinten touhuja, ja kahvikin maistuu niin paljon paremmalle kuin kotona, eikö vain?

 

Ympäristöystävällinen retkeily

Ympäristöystävällinen retkeily

Täytyy kuitenkin aina muistaa, että luonnossa olemme vierailijoita, joiden tulee käyttäytyä mahdollisimman hyvin. Kun joka kerran retkeillessämme teemme sen vastuullisesti, kunnioittavasti ja ympäristöystävällisesti, luonto säilyy kauniina ja puhtaana, ja sekä meidän että muiden retkeilijöiden on mukava palata sinne. Mitä kaikkea sitten kannattaa ottaa huomioon, kun halutaan retkeillä ympäristöystävällisesti?

Muutamia pelisääntöjä

Jokamiehenoikeudet ovat Suomessa onneksemme laajat; luonnossa saa liikkua ja olla varsin vapaasti ja monipuolisesti. Niiden, ja myös jokamiehenvelvollisuuksien, noudattaminen on osana vastuullista retkeilyä. Sellaisenaan ne eivät päde kuitenkaan esimerkiksi luonnonsuojelualueilla, kuten kansallis- tai luonnonpuistoissa, ja näille suunnatessa kannattaa tarkistaa sen alueen omat järjestyssäännöt, sillä ne menevät jokamiehenoikeuksien edelle.

Jokamiehenoikeuksilla saat kävellä ja liikkua luonnossa, kunhan et ole kenenkään pihalla tai viljelyksillä, ja myöskin nauttia luonnon antimista: poimia luonnonmarjoja ja sieniä, onkia ja pilkkiä. Mutta et saa tehdä seuraavia asioita: roskata ja vahingoittaa ympäristöä, aiheuttaa haittaa tai häiritä kotirauhaa, tai häiritä eläimiä ja niiden pesintää. Vaikka voit poimia marjoja, et voi ottaa jäkälää, sammalta tai puuta itsellesi. Maastossa ei myöskään saa ajaa moottoriajoneuvolla, jos ei ole maanomistajan lupaa, ja kalastamiseen muulla kuin pilkillä tai mato-ongella tarvitaan asianomaiset luvat, metsästämisestä puhumattakaan. Ei pidä myöskään tallata luontoa turhaan, kannattaa pysytellä poluilla niin paljon kuin on mahdollista. Ja se meluaminen: ei. Luonto ja muut siellä olevat nauttivat rauhasta, nauti sinäkin.

Roskat ja retkeily

Yksi ympäristöystävällisen retkeilyn peruspilareista on tietysti se, ettei jätteitä ja roskia jätetä luontoon. Kannattaa jo kotona vähentää jätteitä siten, ettei niitä ota mukaan retkelle ollenkaan; kauppojen foliot ja muovipakkaukset voi jättää suosiolla pois, ja pakata eväät kunnon astioihin ja rasioihin. Kun sitten olet retkeilemässä, voi biojätteet heittää puuceehen tai kompostoriin, jos vain sellaiset retkipaikalla ovat, ja polttokelpoiset jätteet voidaan polttaa nuotiossa. Ainakin yksi muovipussi on kuitenkin hyvä ottaa mukaan, nimittäin se, jossa tuot loput jätteet mukanasi pois luonnosta. Omia jätteitä ei tietenkään jätetä toisten huoleksi, mutta jos huomaat jonkun muun jälkeensä jättämän roskan, on ekoteko korjata se pois luonnosta! Pesuastia olisi hyödyllinen olla mukana, jos käytät pesuaineita itsesi tai astioiden pesemiseen; sen avulla voit imeyttää likaveden maahan, ja se tulisi tehdä tarpeeksi kaukana vesistöistä. Itse retkeilyvarusteet ja -vaatteetkin voivat olla ympäristöystävällisiä, esimerkiksi jos niissä ei ole käytetty myrkyllisiä PFC-yhdisteitä, jotka eivät käytännössä hajoa luonnossa lainkaan, ja jotka voivat kerääntyä esimerkiksi veden kautta ihmisten tai eläinten elimistöön.

Olennainen osa retkeilyn tunnelmasta on usein se ihana nuotion ritinä ja sen äärellä vaikkapa makkaran paistaminen. Mutta tulenteon mukana tulee aina todella suuri vastuu. Tulentekoon liittyviä rajoituksia on paljon, ja monesti se on kokonaan kielletty, joten aina tulee ottaa huolellisesti selville esimerkiksi lähimmästä luontokeskuksesta, mitkä säännöt koskevat juuri sitä aluetta mihin olet menossa. Jos tulentekoon on osoitettu oma paikkansa, se on aina ensisijainen valintasi. Jos sellaista ei ole osoitettu, kannattaa kuitenkin mieluummin käyttää vaikkapa retkikeitintä kuin avotulta. Jos nuotion tekee, on todella tärkeää sen hiipumisen jälkeen kaataa runsaasti vettä siihen ja käännellä maata nuotion alta päälle, kunnes kaikki on perin pohjin jäähtynyt. Senkin jälkeen paikka peitellään uudelleen, ettei jälkiä jää ollenkaan. Tarkkaa puuhaa, mutta niin sen pitääkin olla. Vastuullinen tulenkäyttö on välttämätön osa ympäristöystävällistä retkeilyä! Ja kun kaikki nämä asiat otetaan huomioon, pysyvät kauniit retkeilymaastomme edelleen puhtaina ja edustavina. Luonto kiittää.

Comments are closed.