Vaeltajan arjen helpottajia

Tänä päivänä vaeltaminen on paljon helpompaa kuin vielä kolmekymmentä vuotta sitten. Meillä on hyviä vaelluskenkiä, tuulenpitäviä vaatteita, käteviä telttoja, pieniä kaasupolttimia ja vaikka mitä muita virityksiä, jotka kehitettiin helpottamaan vaeltajan elämää. Kehitys jatkuu kuitenkin tänäkin päivänä, ja tässä tutustumme muutamaan keksintöön, joka helpottaa jokaisen matkailijan arkea.

Vaeltajan arjen helpottajia

Vaatteiden Pesu

Kyllä se jossain vaiheessa tulee esille isona haasteena. Vaelluksiin ei yleensä oteta paljon vaihtovaatteita, ja jopa parin viikon retki vaatii säännöllistä sukkien ja alusvaatteiden pesua. Välillä tulee kuitenkin sellaisiakin hetkiä, kun oma T-paita ja vaellushousut ovat jo sellaisessa kunnossa, että niiden pesu on välttämätön. Mitä silloin yleensä tehdään? Mennään lähimmän joen rannalle tai pestään vaatteet purossa tavallisella saippualla. Vesi on kylmää ja saippuakin on haitallista luontoon jätettynä… The Scrubba on keksinyt vaeltajan pesuhaasteisiin oivan ratkaisun: niin sanotun pesupussin. Se toimii näin: pussin sisään laitetaan vaatteet, vähän orgaanista pesuainetta ja vettä – ja liikutetaan koko sisältöä pussin sisäänrakennettua pesulautaa vasten. Kädet eivät palele, ja pesukin on tehokkaampaa ja säästävämpää kuin kiven käyttö pesulautana. Ainoaksi toimenpiteeksi jää vai sopivan oksan löytäminen, johon voisi ripustaa vaatteet kuivumaan.

Monikäyttötyökalu

Tämä ei ole mikään uutuus, mutta ansaitsee silti mainintaa. Ensimmäisenä monikäyttötyökaluja alkoi valmistaa sveitsiläinen Victorinox, joka toimitti monikäyttötyökaluja Sveitsin armeijan tarpeisiin. Tänä päivänä Victorinox johtaa monikäyttötyökalujen markkinoita, ja kauppoihin tulee säännöllisesti uusia malleja. Nykyinen valikoima on valtava: merkiltä saa sekä vain perusterällä varustettuja malleja että 33 toiminnon monikäyttötyökaluja, joilla hoituu jo mikä tahansa retkeilijän haaste. Mihin sitä tarvitaan? Samassa työkalussa kulkevat kynsisakset, viini- ja olutpulloavaaja, pieni saha, leikkuuveitsi ja vaikka mitä muuta. Kyllä sillä on eroa, millaisen veitsen kanssa matkustaa, ja Victorinox on ottanut mallistossaan huomioon sekä vaeltajien että kaupunkiasukkaiden tarpeet. Jotkut monikäyttötyökalut sopivat kuljetettaviksi myös lentokoneissa, tosin tämä riippuu aina sen maan säännöistä, missä lentokenttä sijaitsee.

Monikäyttötyökalu

Auringosta Latautuva Virtalähde

Vaellatko navigaattorin vai puhelimen kanssa? Kartta ja kompassi kulkevat varmasti mukana, mutta monen vaeltajan mielestä oma puhelinkin pitäisi olla aina ladattuna. Lisäksi vaelluksissa saatetaan tarvita erilaisia muita laitteita kuten esimerkiksi bluetooth-kaiutinta, joka myös kuluttaa tavallista virtaa. Kannettava virtalähde on aina hyvä olla, mutta jossain vaiheessa loppuu virta siitäkin. Miten saadaan sähköä luonnosta? Auringosta tietenkin. Tänä päivänä markkinoilla on aurinkoenergialla toimivia puhelimia, mutta jos niiden toimivuus ei vastaa vaeltajan tarpeita eikä puhelin ole ainoa välttämätön laite retkellä, aurinkoenergialla toimiva varavirtalähde on mainio apu joka vaeltajalle. Sen voi kiinnittää vaikka reppuun, jos ei jaksa kädessä kantaa, ja päivän päätteeksi käytössäsi on suuri määrä virtaa, jolla voit ladata puhelimen, navigaattorin, bluetooth-kaiuttimen, hotspotin ja kaiken muunkin – vaikka myös toisen, perinteisen kannettavan virtalähteen.

Auringosta Latautuva Virtalähde

Matkailijoiden elämää on pyritty helpottamaan monella muullakin tavalla. Markkinoilta löytyy koko maailmassa toimivia langattoman verkon jakajia, joiden käyttö maksaa noin sata taalaa kuukaudessa ja joista tulee rajaton määrä nettiä; erilaisia GPS-laitteita, joiden avulla voi pyytää apua vaikeaan tilanteeseen, kun mikään muu yhteys ei toimi; laitteiden kantolaukkuja ja koteloita, joista osa on vedenpitäviä… Siis kaikkea mahdollista. Ennen pidemmälle reissulle lähtöä onkin syytä tutustua siihen, mitä maailmassa on keksitty uutta, sillä jotkut viimeaikaisista keksinnöistä eivät olekaan niin tyhmiä, kuin niistä ajatellaan: toisinpäin, ne helpottavat vaeltajan elämää merkittävästi ja tekevät matkailun turvallisemmaksi silloinkin, kun mennään seikkailemaan yksin.

 

Comments are closed.