Teltta mukaan etelä-amerikkaan osa 3

Lupasin kertoa Patagonian kansallispuistoista tai itse asiassa enemmänkin niiden tarjoamista telttailumahdollisuuksista. Chilestä siirryimme Argentiinaan, sillä jossain vaiheessa Chilessä loppuu tie: jäätiköt ja isot vuoret ovat olleet jo pitkään esteenä rakentaa jatkoa kuuluisalle Carretera Austral -tielle, ja maan eteläosaan voi siis päästä vain lentokoneella, laivalla tai Argentiinan kautta. Meidän vaihtoehto oli tietysti mennä Argentiinan kautta, sillä sielläkin on ollut nähtävää.

Ruta 40

Maisema muuttui heti sen jälkeen, kun Chilen tulli jäi taakse. Lukuisat vuoret, puhtaat järvet ja vihreät metsät jäivät vain muistoiksi, sillä Andien toisella puolella meitä odotti karu aavikko. Monen matkailijan mielestä melkein koko Argentiinan halki kulkeva Ruta Cuarenta on täynnä maisemia – ja näin se onkin, mutta näiden maisemien hienous on niiden tyhjyydessä. Täällä ei siis ole melkein mitään, ja meillä oli noin seitsemän sadan kilometrin matka edessä. Onneksi matkan puolessavälissä on ollut keidas, joka muodostui pienen joen ympärille, ja sieltä meille järjestyi telttapaikka. Laajalle alueelle on mahtunut myös australialainen aviopari ja kaksi ranskalaista kaveria. Argentiinasta siis sen verran, että Andien läheisyydessä kulkeva tie on syytä jättää taakse mahdollisimman nopeasti: telttailupaikkoja ei juuri löydy, ja niin myös leirintäalueet ovat vähissä. Kun tähän lisätään juomavesitekijä, tilanne on huono ja kannattaa kiirehtiä sieltä pois.

Kuuluisa Fitz Roy

Kun tältä tieltä käännytään takaisin Andien suuntaan Viedma-järven lähellä, vajaan sadan kilometrin matkan päästä saavutaan El Chalten -kaupunkiin – tai rehellisemmin sanottuna kylään. Kylästä lähtee lukuisia vaellusreittejä Andien teräville huipuille ja näköalapisteille, ja koko kaupunki pursuaa matkailijaelämää. Täällä on lukuisia leirintäalueita, hostelleja ja matkatoimistoja, ja se, mikä tekee lähivuoresta houkuttelevan, on sen ilmaisuus. Vaikka se on kansallispuistoaluetta, vuorissa on ainakin kolme leirintäaluetta, joissa yöpyminen on ilmaista. Argentiinalaisten suhtautuminen omaan luontoon ja siihen, mitä matkailumahdollisuuksia matkailijoilla pitäisi olla, on suorastaan kadehdittava. Fitz Roy on ollut hieno paikka käydä useamman päivän vaelluksella ja sitä voin suositella jokaiselle Argentiinaan suuntaavalle matkailijalle.

Maksullinen Torres Del Paine

Toisella puolella rajaa sijaitsee chileläinen kansallispuisto Torres del Paine. Sen kanssa tilanne onkin vaikeampi: päästäksesi vaeltamaan siellä, sinun pitää hankkia kallis lippu ja kaikki leirintäaluevaraukset pitää olla tehtynä etukäteen. Varauksista on kuljetettava mukana todisteita joko paperilla tai vaikka omassa kännykässä. Meidän mielestä koko tällainen ajatus on hullu, joten vietimme yön kansallispuiston ulkopuolella vesiputouksen vieressä ja aamulla suuntasimme itse puistoon. Tarkoituksena oli tehdä yksi pitkähkö, kahdeksan tuntia kestävä lenkki, ja sisäänkäynnillä meille sanottiinkin, että tämä reitti menee kiinni kello yksitoista aamulla, joten tervetuloa huomenna. Koko tilanne ja chileläisten suhtautuminen kansallispuistoihin sai meidät ensin ihmettelemään ja sitten lähtemään jatkamaan matkaa. Yleensä vietimme näissä maksullisissa kansallispuistoissa vain yhden päivän ja sitä ennen yritimme saada telttapaikkoja lähellä puiston sisäänkäyntiä, mutta kuitenkin sen ulkopuolella.

Torres Del Paine

Torres Del Paine

Johtopäätöksenä voisi sanoa, että tähän osaan Etelä-Amerikkaa kannattaa tulla teltan kanssa. Vaikka välillä telttailu voi olla vaikeaa ja leirintäalueet ovat pääosin aika kalliita, teltan kanssa yöpymisvaihtoehtoja on aina enemmän ja kauniita paikkoja riittää. Se, mihin kannattaa kiinnittää huomiota, on paikallinen kulttuuri: jos on pientäkään epävarmuutta siitä, voiko alueella telttailla, kannattaa varmistaa asia paikallisilta. Sekä chileläiset että argentiinalaiset suhtautuvat matkailijoihin yleensä hyvin ystävällisesti ja jos tietyissä paikoissa telttailu on kiellettyä, he mielellään opastavat, mihin kannattaa suunnata löytääkseen sopiva yöpymispaikka.

Comments are closed.