Teltta mukaan etelä-amerikkaan osa 2

Viime kirjoituksessa jäin siihen, että olin kertomassa Patagonian maisemista ja telttailusta. On hyvin ennakoitavissa, että mitä vähemmän asuu porukkaa tietyllä alueella, sitä enemmän mahdollisia telttailupaikkoja tulee vastaan. Chilen Patagoniassa virtaavat lukuisat nopeat ja kirkasvetiset joet, joista saa erittäin hyvän makuista ja puhdasta juomavettä, ja näissä vesissä onnistuu myös kalastus: täällä on runsaasti lohta.

Patagonian

Patagonian

Telttapaikan Etsiminen: Rutiini

Paikan valinta on paljon helpompaa, kun siihen ryhdytään ennen hämärää. Olemme tehneet muutaman kerran sellaisen virheen, kun venytimme aikaa viimeiseen valohetkeen saakka ja vasta sen jälkeen yritimme löytää paikkoja, ja vain pari kertaa sellainen pimeydessä löytynyt paikka ei osoittautunut aamulla pettymykseksi. Paremman tavan olemme oppineet vasta kuukauden kuluttua matkan alkamisesta, ja silloin pyrimme ennakoimaan: noin tunti ennen hämärää telttamme oli jo pystyssä ja lähdimme etsimään polttopuita. Näillä alueilla kirvestä olimme käyttäneet vain muutaman kerran ja vain niissä paikoissa, kun halusimme isompaa nuotiota. Yleensä polttopuuta oli kuitenkin löytynyt mukavasti eikä sen tuomiseen tarvittu mitään erikoisvehkeitä.

Chilen Patagoniassa

Chilen Patagoniassa

Alussa telttapaikan löytäminen tuntui vaikealta, varsinkin kun kuvittelimme, että kaikki aidat ovat lain mukaisia. Paikallisväki selitti meille jossain vaiheessa, että Chilessä aidat eivät merkitse paljon mitään ja jos keskellä metsätietä on portti, sen voi avata ja jatkaa matkaa. Todennäköisesti tällainen tie tulee johtamaan sekä kartanolle että järven tai joen rannalle, eikä minkään kartanon väki voi rajoittaa pääsyäsi rannalle – siis lain mukaan. Toisaalta, täällä pitää ajatella myös lähellä asuvien ihmisten kotirauhaa – niin kuin Suomessakin jokamiehenoikeuden periaatteella. Useat tiet eivät näy Googlen kartoilla, mutta näkyvät Open Street Maps -pohjaisissa sovelluksissa, tosin välillä nämä tiet ovat helpommin käveltävissä kuin ajettavissa. Lisäksi meitä oli koko ajan auttamassa iOverlander-niminen sovellus, josta käy ilmi hyviä telttapaikkoja, mutta niiden lisäksi samalta kartalta näkyvät hostellit, leirintäalueet, huoltoasemat ja paljon muuta matkailijan tarvitsemaa tietoa. Emme ole kertaakaan suunnitelleet reittiämme kahta päivää pidemmälle, ja välillä teimme merkittäviäkin muutoksia suunnitelmiin kesken ajon. Maailmaan tutustuminen moottoripyörällä on helpompaa ja joskus myös mielenkiintoisempaa kuin kävellen: haasteet ovat aina erilaisia, siirrot nopeampia, ja oma riippumattomuus ympäröivistä ihmisistä tuo meille itsevarmuutta. Päivän reitin päätepisteeksi olemme yleensä valinneet jonkun alueen, josta piti löytää yöpymispaikka, ja Chilen eteläosassa se oli aina helpompaa. Kun jaksaa ajaa päätieltä pari kilometriä metsään, paikkoja löytyy melkein taatusti, ja moni niistä on myös paikallisten suosima viikonlopun viettopaikka. Paikallisväki on kuitenkin ollut aina ystävällinen meitä kohtaan ja kaikki sanoivat meitä erittäin tervetulleeksi maahansa. Kodittomat koirat ovat olleet ainoa häiritsevä tekijä, jos niitä oli ympärillä paljon, ja Chilessähän nämä koirat ovat jo osa maan kulttuuria. Jotkut ihmiset ovat myös sanoneet, että pohjoisessa pitää noudattaa erityistä varovaisuutta: matkailijoita saatetaan ryöstää keskellä vuorta, mutta meidän tapauksessa kaikki meni erittäin hyvin.

On eroa sillä, millä asenteella lähdetään etsimään telttailupaikkaa. Onko tarkoitus vain löytää paikka yöksi vai pitääkö nyt pysähtyä useammaksi päiväksi järven rannalle ja nauttia luonnosta tai tehdä vaikka töitäkin läppärin kanssa? Yöpymispaikka löytyy aina, mutta hyvä luontopaikka, missä toimisi netti, oli välillä vaikea löytää. Vielä yksi telttapaikkojen kategoria on kansallispuistot ja luontonähtävyydet, ja niistä kerron seuraavassa kirjoituksessa: miten paikallisissa kansallispuistoissa järjestyy yöpyminen, mihin kehuttuihin paikkoihin kannattaa mennä ja mitä niistä voisi jättää omasta matkasuunnitelmasta pois.

Comments are closed.