Talviretkeily on aivan omanlaisensa elämys

Kesällä retkeily on helppoa, kun varsinkin päiväretkelle voi suunnata ilman sen kummempia lisävarusteita. Kynnys kuitenkin kasvaa merkittävästi, jos suunnittelee toteuttavansa vaelluksen viileämpään vuodenaikaan. Luonto on kuitenkin talvellakin lumoava ja oikeilla varusteilla retkeily onnistuu hyvin ympäri vuoden. Nykyvarusteilla retkeilystä saa mukavaa, eikä edes kylmyydestä tarvitse kärsiä.

Talviretkeily on aivan omanlaisensa elämys

Talviretkeily on aivan omanlaisensa elämys

Mikäli talviretkeilykokemusta ei ole kertynyt vielä paljon, voi laavu olla hyvä kohde ensimmäiselle retkelle. Lumitilanteesta riippuen laavut ovat saavutettavissa kävellen, hiihtäen tai vaikka lumikenkäillen. Monista reiteistä huolehditaan myös talvisin, joten laavulle voi päästä jopa valmista latupohjaa pitkin. Tällöin reitti on yleensä myös viitoitettu, jolloin eksymisen vaara on pienempi. Toki tuiskulumi peittää helposti alleen merkitytkin reitit, joten kartta ja kompassi ovat talviretkeilijän ehdottomia varusteita. Ensimmäistä talviretkeä varten ei tarvitse hankkia omaksi kaikkea tarvittavaa, vaan suurimman osan tavaroista voi lainata tai vuokrata. Tämä on myös kätevä tapa päästä testaamaan, mitkä varusteet toimivat parhaiten juuri sinulle.

Suurimman osan varusteista voi vuokrata

Omasta takaa tarvitset yleensä vain lämpimät vaatteet ja ennen kaikkea talviretkeilyyn soveltuvat kengät. Vaatteiden puolesta talviretkeilyssä toimivat hyvin esimerkiksi villa, untuva ja goretex. Tauoille ja yöpymiseen kannattaa varata reilusti kuivia vaatteita. Erityisesti sormien ja varpaiden lämpimänä pitämisestä kannattaa huolehtia, jotta retkeily olisi mahdollisimman vaivatonta. Liikkuminen toki lämmittää, mutta untuvatakki on hyvä pitää käden ulottuvilla hitaampia pätkiä ja taukoja varten. Hikoamisen jälkeen tulee väistämättä kylmä ja hikoamista kannattaa oikeastaan mahdollisuuksien mukaan välttää talviretkillä.

Mikäli tarkoituksena on hiihtää kohteeseen, muista tarkistaa, kulkeeko paikalle latu. Mikäli reitillä ei ole valmista latua, tavalliset sukset eivät kelpaa matkantekovälineiksi. Kysele sen sijaan lainaksi tunturisuksia, metsäsuksia, eräsuksia tai umpihankisuksia. Vaihtoehtoja riittää ja suksenvalinta voi aiheuttaa stressiä. Yleensä tavalliset tunturisukset toimivat mainiosti. Helppohoitoisuus on plussaa, sillä tuskin haluat pysähtyä jatkuvasti voitelemaan suksenpohjia kesken matkan. Esimerkiksi latusuksistakin tutut skinit eli nousukarvasukset ovat usein helppo valinta. Ne luistavat hyvin eteenpäin, mutta eivät lipsu. Suksien valinnan yhteydessä täytyy valita myös monot, vaikkakin moni suosii myös kumisaappaita. Jälleen kerran kokeilemalla löytää itselleen sopivimman ratkaisun. Ensimmäisellä retkellä varusteet eivät ole yhtä suuressa roolissa, kun matkantekijä keskittyy joka tapauksessa jännittämään montaa asiaa samaan aikaan ja reissut ovat yleensä lyhyempiä.

Aseta tavoitteet mukavasti saavutettaviks

Matkantekoon kannattaa talvella varata kunnolla aikaa, sillä erityisesti umpihangessa eteneminen on hidasta. Talvella ei myöskään tee mieli jäädä suunniteltua pidemmäksi aikaa reitille, kun valo on muutenkin vähäistä ja pakkanen voi olla purevaa. Jos matkassa on useampi ihminen, kannattaa vuorotella siinä, kuka kulkee ensimmäisenä. Ensimmäisenä kulkeminen tai hiihtäminen on aina raskaampaa, sillä samalla joutuu raivaamaan reittiä. Perässä kulkevat pääsevät jo helpommalla ja siksi on hyvä päästää etummainen toisinaan lepäämään. Tavarat voi pakata joko rinkkaan tai ahkioon. Erityisesti lyhyemmillä retkillä rinkka voi olla kätevämpi ratkaisu, sillä eteneminen on tällöin helpompaa upottavassakin lumessa. Painoa toki tulee kannettavaksi enemmän kuin kesäretkillä.

 

Talviretkeilyssä kannattaa aloittaa tupayöpymisillä, sillä tällöin pääsee varmasti yöksi lämpimään ja samalla saa kuivatettua varusteet. Myöhemmin voi kokeilla myös telttamajoitusta tai vaikkapa lumiluolaa, mutta näitäkin kannattaa kokeilla aluksi tuvan läheisyydessä. Teltaltakaan ei vaadita juuri muuta kuin tuulenkestävyyttä. Talvivarusteet mahtuvat paremmin ehkä hieman tilavampaan telttaan. Riittävän lämmin makuupussi takaa mukavat yöunet ja ehdoton varuste on talviolosuhteisiin tarkoitettu makuualusta. Koko teltan pohjan voi myös eristää vielä erillisellä routamatolla. Talviretken ruoat eivät varsinaisesti eroa muista retkiruoista, mutta säilyvät toki paremmin. Termosastiat toimivat hyvin, mikäli haluaa ottaa mukaan vaikkapa lämpimän lounaan. Iltaruoan voi nauttia rauhassa lämpimässä majoituksessa. Bensakeitin on kätevä ja luotettava apu ruoanlaitossa ja lumen sulattamisessa juomavedeksi.

 

Comments are closed.