Suomen kesä kutsuu vaeltamaan

Vaeltaminen on mainio tapa nauttia luonnosta hieman syvemmin ja karistaa samalla arjen murheet.  Vaeltaessa luonnon rauhassa saa keskittyä havainnoimaan ympäristöään ilman jatkuvaa meteliä ja hosumista. Vaikka aluksi luonto saattaa vaikuttaa hiljaiselta, saat pian huomata sen olevan kaikkea muuta. Kun avaat silmäsi ja korvasi, huomaat mitä kaikkea ympärillä tapahtuu. Puut humisevat, linnut puuhastelevat ja ääntelevät, oravat loikkivat puiden väleissä ja hiekka rahisee jaloissa. Nenään kantautuu tuoksua ruohosta, sammaleesta ja puiden lehdistä. Mitä syvemmälle metsään suuntaat, sitä kiehtovammaksi maailma ympärillä muuttuu. Metsään ovat tervetulleita kaikki, jotka omaavat avoimen mielen ja nauttivat ympäristönsä aistimisesta.

Suomessa retkeily on mukavaa, helppoa ja turvallista. Alkuun pääsee ilman erikoistaitoja ja merkittyjä reittejä riittää kaiken tasoisille kulkijoille. Jos vaelluskokemusta on vähemmän, voi päiväretki olla helppo tapa tutustua harrastukseen. Kokeneemmat konkarit taas suuntaavat erätuville tai telttailemaan useammankin päivän matkan taa. Valittavana on tiheää metsätaivalta, avarampaa erämaata, vesistöjä ja niiden liepeitä tai vaikka Lapin tuntureita.

Suomen kesä kutsuu vaeltamaan

Suomen kesä kutsuu vaeltamaan

Reittiä kannattaa suunnitella hieman etukäteen

Reittejä ja karttoja voi tiedustella Metsähallituksen kautta ja lisäksi kansallispuistot tarjoavat kattavasti tietoa omilla kotisivuillaan. Ensimmäisestä vaelluksesta ei kannata suunnitella liian kunnianhimoista, jotta kulkeminen ei turhaan muutu suorittamiseksi. Rinkan kanssa kulkeminen on aluksi raskasta, joten päivämatkoista on hyvä suunnitella melko lyhyitä. Kahden päivän vaellukselle 30 kilometriä on hyvinkin tehokas matka, erityisesti jos matkan varrella riittää korkeuseroja. Tauot ja ruokailu ovat suuri osa vaeltamisen viehätystä, joten myös niille kannattaa varata riittävästi aikaa. On mukavaa, jos voi pysähtyä ihailemaan maisemia tai vaikka pulahtamaan virkistävälle uinnille aina halutessaan, ilman että aikataulut painavat niskassa. Toisaalta kesäisessä Suomessa kätevää on se, että valoa riittää aamuvarhaisesta yömyöhään, eikä sen puolesta ole niin tarkkaa aikataulujen puolesta.

Kansallispuistot ovat yleisesti ottaen mainioita paikkoja aloittaa vaellusharrastus. Puistojen polut ovat yleensä selkeästi merkittyjä ja hyväkuntoisia. Mukaan saa kartan ja hieman alueesta riippuen palveluitakin on saatavilla. Suosituimmilla reiteillä riittää sesonkiaikaan muitakin kulkijoita, mutta harvoin kuitenkaan ruuhkaksi asti. Aloittelevalle vaeltajalle muut kulkijat tuovat myös turvaa ja usein kokeneemmat vaeltajat jakavat mielellään neuvoja.

Tarvitaanko vaelluksella erätaitoja?

Päiväretkelle voi suunnata varsin hyvin ilman mitään aikaisempaa kokemusta vaeltamisesta. Jos matkanteko jännittää, kannattaa ensimmäisille reissuille ottaa mukaan kokeneempi kaveri tai ainakin joku ystävä, jonka kanssa jakaa kokemus. Erityisesti kesäaikaan lyhyen retken tarpeiksi riittävät kuitenkin hyvin positiivinen asenne ja iloinen retkimieli. Teltan pystyttämistä ja trangian sytyttämistä voi harjoitella etukäteen, molemmat taidot ovat helposti opittavissa. Päiväretkellä tai mökissä majoituttaessa edes näitä ei välttämättä tarvitse osata, vaikkakin trangia on kätevä apu esimerkiksi juomaveden keittämiseen. Villieläimiä suosituilla reiteillä kohtaa hyvin harvoin, joten sitä ei tarvitse jännittää, vaikka teltan pystyttäisi syrjäisempäänkin kohtaan. Luultavimmin tielle osuu lähinnä jäniksiä, lintuja ja oravia. Toki ruokapaketit kannattaa pakata kunnolla pois näkyvistä.

Tarvitaanko vaelluksella erätaitoja?

Tarvitaanko vaelluksella erätaitoja?

Tärkeintä onnistuneen retken kannalta on, että matkanteko tuntuu mukavalta. Älä siis yliarvioi voimiasi tai kuuntele itseäsi myös matkan varrella. Erikoisvarusteita et lyhyelle kesäretkelle tarvitse, vaan pärjäät normaalissa maastossa hyvin vaikkapa tukevilla lenkkareilla ja vettähylkivillä vaatteilla. Kerrospukeutuminen takaa mukavan olon muuttuvissa sääolosuhteissa. Pienet välipalat ja herkut pitävät mielen korkealla koko päivän. Oikeastaan tärkein varusteesi onkin vesipullo, sekä mahdollisesti myös varapullo, jos reitin varrella ei pääse täyttämään juomavarastoja.Muista ottaa mukaan puhelin tai kamera, jotta saat ikuistettua ensimmäisen retkesi maisemat ja huippuhetket!

 

Comments are closed.