Sienten metsästys

Syksy on sienten aikaa. Suomen metsät täyttyvät toinen toistaan herkullisimmista sienistä ja taas pääsee täyttämään sienivarastot tulevaa talvea varten. Sienestys on rentouttava harrastus, sillä metsä on yksi parhaita paikkoja, joissa ihmisen sielu pääsee lepäämään. Stressi unohtuu ja ympäröivä luonto rauhoittaa. Suomen metsissä kasvaa erinomaisia ruokasieniä, joita kannattaa käydä etsimässä syksyn tullen. Laadimme sienestäjälle muutaman vinkin niin sienestykseen kuin itse sienilajeihinkin liittyen.

Sienestys harrastuksena

Sienestykseen ei tarvita juurikaan välineitä. Jokin kori tai astia riittää ja mukaan kannattaa ottaa pieni sieniveitsi. Monet asettavat koriin myös sanomalehden, jolla pystyy erottelemaan sienet toisistaan, mikäli sienestäjä löytää useampia lajeja samalla kertaa. Tämä siitä syystä, että osa sienistä on turvallisia sellaisenaan syötynä, kun taas toiset ovat ryöppäämättöminä myrkyllisiä. Tällaisia sieniä ei kannata sekoittaa keskenään. Metsään puetaan tietysti vaatteet, jotka suojaavat hyttysiltä. Sienikirja kannattaa myös napata mukaan. Ja eikun menoksi!Kun bongaat sienen, tarkista aina sen lajike. Sienioppaissa on kerrottu selkeästi, mitkä kaikki tunnuspiirteet tulee tarkistaa, jotta sen lajike voidaan saada selville. Aloittelevan sienestäjän kannattaa lähteä ensimmäiselle sienireissulle kokeneemman sienestäjän kanssa tai jotakuta voidaan pyytää tarkistamaan sienten lajike ennen syömistä.Monet sienet, kuten suppilovahvero, kanttarelli, karvarousku ja herkkutatti, ovat hyvin tunnistettavia lajikkeita, mutta monella sienellä on olemassa myös hyvin samankaltainen versio, jonka sekoittaminen alkuperäiseen on mahdollista. Siksi sienten ominaisuuksista kannattaa lukea etukäteen ja tutkia, voiko sienen mahdollisesti sekoittaa johonkin toiseen lajikkeeseen, josta voi aiheutua esimerkiksi vatsanpuruja. Sienet kasvavat niille ominaisissa kasvuympäristöissä. Suomalaisten suosimat kanttarelli ja suppilovahvero kasvavat mieluiten kosteilla alueilla, sammaleen alla piiloutuneina. Tarkkaile siis sammalta kanttarellin keltaisten ja suppiksien ruskeiden hattujen varalta. Kun löydät yhden, löydät varmasti lisää samalta alueelta.

Sienten käsittely ja säilytys

Sienten käsittely ja säilytys

Sienet kannattaa puhdistaa jo metsässä. Mukaan otetulla pienellä veitsellä katkaistaan sienen varren likainen alaosa ja siistitään metsän pienet roskat pois. Sienet kannattaa myös silmämääräisesti tarkistaa niin, että ne ovat hyvännäköisiä eikä niissä ole tuholaisia. Myös homeiset sienet jätetään metsään.Jotkut sienet, rouskut ja korvasienet, tulee ryöpätä ennen ruuaksi valmistamista. Ryöppäys tarkoittaa sienten nopeaa keittämistä kahteen kertaan. Toimenpide poistaa sienissä olevat myrkyt ja sen avulla sienet myös säilyvät pidempään. Vahvanmakuiset sienet, kuten kangasrouskut, ryöpätään 10 minuuttia, kun taas miedommat sienet, kuten haaparouskut, ryöpätään 5 minuutin ajan. Keitinvesi heitetään pois ja sienet huuhdotaan ja keitetään vielä toisen kerran. Sienet voidaan myös kuivata tai pakastaa. Kuivaaminen tapahtuu helposti uunissa. Viipaloi sienet uunipellille ja laita ne vain vähäisesti lämmitettyyn uuniin. Voit jättää uunin luukun väliin esimerkiksi puukauhan, jolloin luukku jää hieman raolleen ja sienet kuivuvat tehokkaammin. Toinen tapa kuivata on esimerkiksi takan päällä.

jäädytetyt sienet

Jos haluat pakastaa sieniä, tulee sienistä ensin haihduttaa niissä oleva neste pois. Tämä onnistuu paistinpannulla ilman rasvaa. Huomaat, kuinka sienten neste kerääntyy pannulle ja haihtuu lopulta kokonaan pois. Suolaaminen on yksi sienten säilöntätapa. Esimerkiksi rouskut ovat erinomaisia suolattavia. Rouskut ensin ryöpätään, jonka jälkeen sienet voidaan suolata. Suolaaminen on helppoa: Lado sienet kerroksittain vuorotellen karkean suolan kanssa lasipurkkiin. Suolaa tulisi käyttää noin 150-180 grammaa per sienikilo. Jos haluat, mukaan voi sujauttaa myös vaikkapa valkosipulia tai tillin kukintoja, niin sienet saavat makua. Sienet painetaan lasiastiaan tiiviisti ja ne peitetään esimerkiksi kelmulla ja lautasella. Päälle laitetaan vielä jokin paino, kuten puhdas kivi. Säilytä viileässä.

Comments are closed.