Sienestyksen salat

Kun kesän lopulla aurinkoiset päivät muuttuvat sateisiksi ja koleiksi, on sienestäjät valveilla. Sade on hyvästä. Ilman sitä ei tule hyvää sieni satoakaan.

Sienestyksen salat

Sienestyksen salat

Jokainen sienestystä harrastava tietää, että syksyn sateilla syntyy metsään elämää. Kesän mullan ja mehevän sammaleen alla muhineet sienirihmastot saavat polttoainetta. Sienestys on hauskaa ja palkitsevaa. Koko päivän sieniretken jälkeen, kun pääsee pilkkomaan mehevät voitatit pannulle ja kuivaamaan kanttarellit talven kastikkeita varten, tietää, että kannatti lähteä. Sienestäjän pitää kuitenkin olla tarkkana, myrkyllisiä sieniä voi olla vaikea erottaa niiden sukulaisista, mitkä sopivat syötäväksi. Uuden sienestäjän on aina hyvä tarkistaa kirjasta ja käydä vielä tarkistuttamassa kokeneemmalta sienestäjältä, että omat löydökset ovat todellisuudessa niitä mitä oli tarkoitus poimia. Myrkytyskeskukseen tulee joka ikinen vuosi soittoja myrkytysoireista, joista suurin osa on sellaisia, että henkilö joutuu sairaala käynnille. Suuria myrkytyksiä ei kuitenkaan tapahdu usein ja tämä on kiitos hyvästä koulutuksestamme. Lapset opetetaan esikoulusta alkaen tunnistamaan syötävät sieni lajimme ja varomaan myrkyllisiä sieniä ja niihin koskemista.

Mitä mukaan sienestys retkelle

Kun lähdetään sieneen, on hyvä ottaa perus välineet mukaan. Hyvä sieni veitsi on tärkeä. Sieni veitsi on sellainen, jonka toisessa päässä on terävä pieni veitsi, sienin pilkkomista ja poimimista varten. Sieni on hyvä saada katkaistua mahdollisimman läheltä sen juurta, joka on usein sammaleen alla piilossa. Sinne ylettäminen isolla veitsellä voi olla hankalaa, joten sieni veitsen tulisi olla mahdollisimman näppärän kokoinen. Sieni veitsen toisessa päässä on harja. Kosteassa metsässä poimittaessa sienissä usein on paljon roskaa, joka ei välttämättä lähde edes harjalla. Silloin on parempi joko odotella parempaa päivää, jolloin metsä olisi mahdollisimman kuiva tai sitten tehdä sienien perkaus eli putsaaminen vasta kotona, kun sienet ovat saaneet hieman kuivahtaa. Havunneulaset ja muu roska muun muassa sammaleen palaset saadaan kuitenkin usein putsattua jo sientä poimiessa harjalla veitsen toisessa päässä. Jos kotoa ei löydy sieni veistä, pieni pilkkomisveitsi on myös toimiva ratkaisu ja pullasudillakin saa tarvittaessa suurimmat roskat pois sienen pinnalta. Sieniä ei kannata pestä vedellä, silloin ne vettyvät ja menettävät makuaan. Kostea sieni on epämukava kokata, sillä sieni päästää muutenkin jo paljon vettä paistinpannulle ja se ei saisi kiehua omassa nesteessään, sillä silloin menetetään sen koostumus sekä maku.

Mitä mukaan sienestys retkelle

Mitä mukaan sienestys retkelle

Veitsen lisäksi sienestykseen kannattaa varata mukaan muovipusseja tai muutama eri astia sienien poimimiseen. Omat sienilajikkeet tulisi erotella toisistaan. Jos käykin niin, että kotona sientä tutkiessa huomataankin, että ollaan poimittu myrkyllisiä sieniä tai ryöppäämistä vailla olevia sieniä ja kaikki muutkin sienet on kerätty samaan astiaan, on kaikki syötäväksi soveltuvat sienetkin mennyttä. Siksi kaikki lajikkeet tulisi kerätä omiin astioihinsa tai erotella toisistaan muovipussilla. Veitsen, poiminta astioiden tai muovipussien lisäksi sienikirja tai nykyaikana myös olemassa olevat sieni applikaatiot älypuhelimeen on hyvä ottaa mukaan. Silloin metsässä ollessa ei tarvitse arvuutella vaan voi tarkistaa lajikkeen tiedot ja ulkonäön suoraan kirjasta. Jos kirja jää kotiin, voi myös käyttää internettiä hyväkseen ja yksinkertaisesti googlettaa sienen tuntomerkit. Applikaatio älypuhelimessa tai kirja on kuitenkin parempi, sillä silloin ruokasienet ja parhaimmat sienet on selkeästi esitelty ja on helpompi selailla kirjasta nopeasti kuin lähteä etsiskelemään internetistä.

Hyvä vaatetus on tärkeää

Perinteiset retkeilyyn vaadittavat muut tarvikkeet ovat kunnon kengät, hyttys- ja mäkäräsuoja tai karkote, paljon juotavaa ja nestettä, sillä sienestys on kuitenkin suhteellisen hyvää liikuntaa, evästä ja hyvä mieli. Turvallisuuteen pitää myös panostaa, koskaan ei voi tietää, jos esimerkiksi sattuu saamaan sairaskohtauksen. Sieneen ei tulisi ryhtyä yksin varsinkin, jos se tapahtuu syvälle ydin metsään vaan sienestys kaveri tuo seuraa ja turvaa retkeen. Jos kuitenkin lähdet sienestämään itseksesi, muista ilmoittaa jollekin mihin menet, kauan aiot olla siellä ja mikä on suunnitelmasi. Pidä matkapuhelin mukana hätätilannetta varten ja varmista, että siinä on akkua.

Comments are closed.