Saariston rengastie on pyöräilijän unelmareitti

Suomen saaristo tarjoaa sellaisia maisemia ja elämyksiä, että kauemmas ei ainakaan näin kauniina kesänä tarvitse edes lähteä. Maamme lounaisrannikon edustalta löytyy Euroopan suurin saaristo, jonka kätköissä odottavat idylliset kalastajakylät ja upea luonto.

Saariston rengastie on pyöräilijän unelmareitti

Saariston rengastie on pyöräilijän unelmareitti

Saaristoa pääsee tutkimaan tietenkin veneillen ja autoteitäkin kulkee varsin kattava verkosto, mutta itse suosittelen kokeilemaan ainakin kerran myös pyörän selkään hyppäämistä. Pyörällä pääsee kulkemaan yllättävän pitkiä matkoja, mutta näkee kuitenkin paljon enemmän kuin autolla. Pysähtymään pääsee helposti aina, kun kohdalle osuu jotakin mielenkiintoista. Jos et halua suunnitella reittiä alusta asti itse, suosittelen lämpimästi suuntaamaan Saariston rengastielle. Kokonaisuudessaan reitti on pituudeltaan 250 kilometriä, mutta siitä voi kulkea myös lyhyemmän pätkän. Reitti kulkee Turusta Naantalin kautta Kustaviin, josta pääsee jatkamaan matkaa lautoilla ja losseilla saaristoon. Saariston suurimmat saaret ovat Iniö, Houtskär, Korppoo ja Nauvo, mutta näiden lisäksi matkan varrelle osuu paljon kiinnostavia pysähdyspaikkoja. Reitti jatkuu takaisin mantereelle Paraisten ja Kaarinan kautta. Samalla alueella kulkee myös Pieni rengasreitti, joka on pituudeltaan hieman yli sata kilometriä. Molemmat reitit tarjoavat roppakaupalla merimaisemia, aurinkoa, tuulta ja iloa. Rengastien ideana ei olekaan pikainen matkanteko, vaan saaristomaisemista nauttiminen.

Pyörä on kätevä menopeli pienillä saaristoteillä

Losseilla liikkuminen on helppoa, sillä pyörä mahtuu aina mukaan ja sen saa kuljettaa yleensä veloituksetta tai pienestä maksusta. Autojen seistessä jonossa pahimmillaan useamman tunnin, tuntuu melko vapauttavalta hurauttaa pyörällä suoraan lauttaan. Lauttojen aikataulut kannattaa kuitenkin tarkistaa etukäteen, sillä pienemmille saarille on vain muutama yhteys päivässä ja viimeinen lautta saattaa lähteä yllättävän aikaisin. Päivämatkat olimme laskeneet varsin leppoisiksi, 50 kilometriä sisältäen lauttamatkat taittui kuin huomaamatta. Matkanteko oli pääasiassa melko tasaista, mutta auringossa tuli silti hiki. Aikaa jäi hyvin jäätelötauoille ja maisemien ihailuun. Tosin pienimmilläkin saarilla olisi viihtynyt vaikka kuinka kauan merituulta haistelemassa sekä tuulimyllyjä, juhannussalkoja ja lintuja bongaamassa. Kesäaikaan majoitus on hyvä varata etukäteen, sillä kävijöitä riittää ja majoitustiloja on rajallisesti. Reitin varrella on useita lomakyliä, majataloja, muutama hotelli ja loputtomasti telttapaikkoja. Kokemuksesta voin kertoa, että myös riippumatossa nukkuu kesäöinä mainiosti, mutta tällöin toki käytössä on oltava hyttysiltä suojaava malli.

Kauniita maisemia ja kulttuurikohteita

Matkan varrelle osuu runsaasti myös virallisia nähtävyyksiä. Seilin saarella on mielenkiintoinen ja synkkä historia mielisairaalana, mutta tästä huolimatta maisemat ja ympäristö tuntuvat rauhoittavilta. Iniöstä löytyy 1800-luvun alussa rakennettu kivikirkko ja sen sisältä laivan pienoismalli. Kirkolta pääsee kulkemaan luontopolkua pitkin noin 40 metrin korkeudessa sijaitsevalle näköalapaikalle, josta näkee hyvällä säällä aina Ahvenanmaan saaristoon asti. Houtskärin kirkonkylässä sijaitsee kiinnostava saaristolaismuseo sekä puukirkko 1700-luvun alkupuolelta. Kylä on kokonaisuudessaan todellinen kulttuurikohde ja vanhat talot huokuvat tarinoita ja historiaa. Korppoon pääsaaressa Kyrklandetissa on puolestaan nähtävillä kivikirkko 1300-luvulta sekä 1800-luvulla rakennettu Korpo Gård.

Majoitusta ja ruokaa löytyy kaikkialta matkan varrelta

Palveluita on matkan varrella hyvin saatavilla. Ruokailut voi hoitaa paikallisissa ravintoloissa herkkupöytien ääressä tai halutessaan valmistaa ruoan itse leirintäpaikoilla. Tuoreita vihanneksia ja savukalaa on myynnissä useammassa kohden ja kyläkaupoista löytää kaiken muun tarvittavan. Eniten palveluita löytyy Nauvosta, joka on monessa mielessä saariston keskuspaikka. Tämä tarkoittaa myös suurempaa määrää turisteja. Nauvossa pääsee kokemaan myös kulttuurielämyksiä, sillä kylässä on kesäaikaan jatkuvasti erilaisia konsertteja. Nauvon venesatama on vaikuttava näky ja kesäisin tupaten täynnä. Venesataman tuntumassa on useampi tunnelmallinen ravintola, joiden terasseilta voi ihastella laskevaa aurinkoa ja saaristomaisemaa.

Comments are closed.