Raitis ilma tekee ruoasta herkullisempaa osa 3

Ja nyt päästään herkuttelemaan! Kahdessa edellisessä postauksessa oli asiaa vaeltajan keittiövälineistä, hätäruokailuseteistä ja herkutteluun tarvittavista ruoka-aineksista, joita ei joka kerta viitsi aina uudestaan ostaa eli mausteista, öljystä ja soijakastikkeesta. Milloin retkellä herkutellaan?

Metsän Ja Järven Mahdollisuudet

En siis tarkoita sellaisia retkiä, joiden ruokailut on suunniteltu etukäteen ja kaikkea kannetaan mukana kaupungista viikon verran. Tässä puhun koko ajan matkailevan ihmisen herkutteluhetkistä, ja niiden olemassa oloon vaikuttaa hyvin paljon ympäröivä maailma: järvistä ja meristä saa kalaa, pensaista saa marjoja ja maasta saa sieniä. Riistasta en nyt sano mitään, sillä en ole metsästäjä. Pienen kalan voi paistaa mukana kulkevassa öljyssä ja sen kanssa sopii hyvin syödä riisiä soijakastikkeella; isompi kala on jo hyvä syy keittää keitto sen jälkeen, kun fileet on paistettu. Keittoon ei tarvita kuin vettä, aamupuuroa varten mukana kulkevaa kermaa ja perunoita – jos niitäkään. Näkkileivän kanssa tällainen perinteinen kalakeitto on aivan taivaallinen nautinto! Sienistä puheen ollen, niiden kanssa on syytä olla varovainen, jos ei ole sataprosenttista varmuutta niiden syömäkelpoisuudesta. Ne pitää pestä huolellisesti ja sen jälkeen joko keittää niistä keitto tai paistaa ne perunoiden kanssa – kuka miten tykkää. Perunoita onkin hyvä kantaa mukana juuri tällaisia herkutteluhetkiä varten. Marjojen ja omenoiden kanssa kaikki on vielä helpompaa: itse suosin niiden syömistä tuoreina, mutta välillä tekee mieli keittää niistä hilloa. Marjat sekoitetaan sokerin kanssa ja keitetään, kunnes maku tuntuu hyvältä; kaadetaan tyhjään pulloon ja kannetaan repussa. Siinä on erinomaista vaihtelua aamupuuroon valmiina. Kaikki nämä edellä kerrotut herkuttelutavat kuuluvat satunnaisten herkutteluhetkien ryhmään, sillä kukaan ei tiedä etukäteen, mitä matkalla tapahtuu. Seuraavaksi siirrytään…

Raitis ilma tekee ruoasta herkullisempaa osa 3

Raitis ilma tekee ruoasta herkullisempaa osa 3

Tietoisiin Herkutteluhetkiin

Tietoisiksi herkutteluhetkiksi sanon niitä hetkiä, kun päivällinen suunnitellaan kaupan hyllyn edessä. Tässä kaikki on erityisen helppoa, kunhan mielikuvitus riittää. Helpoin lienee pasta tomaattikastikkeella ja juustoraasteella, minkä lisäksi paistetaan vielä pari kaupasta ostettua hampurilaispihviä. Ja niin muuten pihveistä: itse käytän nyt tavallista naudan jauhelihaa, mistä teen pihvit lisäämällä vain suolaa ja pippuria. Tuhat kertaa paremmat kuin pakastelaatikosta! Mitä jos tekeekin mieli keittoa?

Retkikeitto on myös helppo. Siihen paistetaan pilkottuja sipuleita ja porkkanoita ja lisätään ne kiehuvaan keittoastiaan, jossa on vaikka naudanlihan tai kanan paloja ja perunoita jo melkein valmiina. Samaan soppaan mahtuu linssit, kermat, riisit… mitä monipuolisempi, sitä parempi. Keitolla on suuri merkitys, kun liikutaan kylmemmillä keleillä, ja jos kaupassa keiton suunnittelu tuntuu vaikealta, voidaan ottaa kaikkea vähän. Näitä oikeita herkkuruokia tulee tehtyä sitten harvemmin. Sitä varten ostetaan juustoa, hyvää lihaa, kirsikkatomaatteja, perunoita ja saatetaan ostaa jopa voita, jos kaupasta löytyy tarpeeksi pieni pakkaus. Liha leikataan pieniksi paloiksi ja paistetaan suolan ja pippurin kanssa, perunat kuoritaan ja jätetään ne kattilaan, tomaatit leikataan puolikkaiksi ja suolataan, ja juustotkin valmistetaan nautittaviksi leikkaamalla ne veitsellä ilman sen kummempia virityksiä. Jokaisella on omia tapojaan, mutta sen pystyn varmasti sanomaan: mitä enemmän jaksaa panostaa niin sanottuihin juhlaruokiin retkellä, sitä herkullisemmalta ne maistuvat. Näitä hetkiä tulee harvemmin elettyä, mutta ne ovat varmasti sekä kaupassa käynnin että laiton vaivan arvoisia. Ja niin: pitää uskaltaa. Uskaltaa sekoittaa, uskaltaa keittää ja paistaa, uskaltaa maistaa ja maustaa, uskaltaa kokeilla ja erehtyä. Ei se väliin jäänyt illallinen ole mikään ongelma, kun takana on vielä yksi epäonnistunut kokemus – kokemuksen kautta huippukokitkin ovat hommansa oppineet!

Comments are closed.