Raitis ilma tekee ruoasta herkullisempaa osa 2

Edellisessä postauksessa lupasin syventyä siihen, mitä ruokia olen tottunut pitämään retkellä mukana ja mitä niiden kanssa teen. Tästä tulee kuitenkin olemaan vasta alku, sillä kehityn jatkuvasti retkikokkailussa itse ja toivon, että lukijankin vaelluksen aikaiset ruokatottumukset muuttuisivat parempaan suuntaan – jos ne tällaisia muutoksia kaipaavat.

Raitis ilma tekee ruoasta herkullisempaa osa

Raitis ilma tekee ruoasta herkullisempaa osa

Hätäsetti

Olenkin jo kertonut riisistä ja linsseistä aiemmin. Ihminen saa energiaa helpoiten hiilihydraateista, jos kyse ei ole karppaajasta, joten hiilihydraatteja pitää mukana olla ja mieluummin näitä hitaita eikä pelkkiä sokereita. Tavallinen valkoinen riisi toimii hyvin aamulla. Itse käytän puuroriisiä, mutta en keitä siitä maitopuuroa, koska se on työlästä puhdistaa keittoastiasta ja maito palaa helposti pohjaan. Sen sijaan kaadan kattilaan puoli mukillista riisiä ja mukillinen vettä ja heitän pienellä lämmöllä. Kun riisi on kypsä, lisään siihen pienissä kartonkipakkauksissa myytävää kermaa ja sokeria ja nautin tällaisen aamiaisen näkkileivän kanssa. Helppoa!

Illan hätäsetti pitää siis sisällään linssejä ja kalasäilykkeitä. Lihasäilykkeitä olen yrittänyt löytää monesta eri maasta, mutta niitä ei kaikkialla esiinny ja sen lisäksi niiden laatu vaihtelee paljon enemmän kuin kalasäilykkeiden, joten tyydyn turvallisiin sardiineihin, tonnikalaan tai makrilliin. Resepti on helppo: keitän linssit samalla tavalla kuin riisiäkin, lisään linsseihin säilykepurkin sisällön ja sekoitan. Usein täysin mautonta, mutta majoneesi pelastaa ja sitä pidänkin aina mukana: hyvin monessa maassa majoneesia myydään kätevissä kierrettävällä korkilla varustetuissa pusseissa, ja lisäksi se säilyy hyvin pidemmänkin aikaa. Näillä hätäseteillä pärjää hyvin pitkälle, tosin jossain vaiheessa tekee mieli jotain muutakin.

Setti Herkkujen Valmistukseen

Tämä setti on puolestaan kehittynyt ajan myötä, kun joka kerta jouduin ostamaan jotain uutta päästäkseni herkuttelemaan. Siihen kuuluu oliiviöljy, jota voi käyttää sekä paistoöljynä että muutenkin; soijakastike, jota sopii käyttää riisin kanssa silloin, kun riisi ei ole aamun pääruoka vaan päivällisen lisuke; sokeri, jota tulee silloin tällöin laitettua teehen tai kahviin ja aina aamupuuroon; ja tietysti tee ja kahvi. Kaurahiutaleilla saa välillä mukavaa vaihtelua aamiaisiin eikä niitä tarvitse edes keittää: muutaman minuutin haudutus vedessä riittää, minkä jälkeen lisätään kermaa ja rusinoita, jos sellaisia sattuu löytymään. Itse en kuitenkaan tykkää kaurapuurosta enkä rusinoista ja käytän tätä yhdistelmää vain silloin, kun riisipuuro ei mene enää suuhun väkisinkään. Riisit, linssit, kaurahiutaleet ja sokeri kulkevat aina muovipulloissa. Näin mikään ei karkaa pussistaan eikä vie liikaa tilaa. Lukittavat pussit on toinen hyvä ratkaisu. Oliiviöljy kulkee toistaiseksi alkuperäisessä lasipullossa niin kuin soijakastikekin, tosin tähän on saatava jotain muutosta aikaan. Seuraavaksi jää kaikkien herkkujen perusta, minkä jälkeen kerron omista herkutteluruokistani retkellä – seuraavassa kirjoituksessa, mutta tässä nyt vielä jatketaan.

Mausteet

Ei se ruoka ilman mausteita koskaan toimi. Lisäksi kulutamme retkellä paljon mineraaleja, joita poistuu hien mukana, ja niitä täytyy korvata. Vitamiinitabletit ovat muuten hyvä lisä vaeltajan ruokavalioon, mutta suolallakin saa aikaan jo paljon. Omia maustemieltymyksiä kannattaa kokeilla ensin kotona, koska muuten kuljetaan joko pelkän suolan kanssa tai kannetaan täysin tarpeettomia ja pahan hajuisia maustepusseja repussa. Vaelluksilla toimivimmiksi ovat osoittautuneet mustapippuri, paprika, curry, chili, oregano ja basilika. Sitruunapippurin korvaan vasta puristetun sitruunan mehun ja tavallisen mustapippurin sekoituksella. Mausteet ovat kuitenkin jokaisen ihmisen henkilökohtainen asia, ja juuri tästä syystä niitä kannattaa kokeilla erilaisia ennen retkelle lähtöä. Ja pikkuvinkkinä: jaksan kantaa mukana merisuola- ja mustapippurimyllyä. Jauheen koolla on merkitystä! No niin, nähdään seuraavilla sivuilla.

Comments are closed.