Nuuksion upeat vaellusreitit löytyvät aivan pääkaupungin tuntumasta

Suomen kuuluisimmat vaelluskohteet löytyvät pääasiassa maan pohjoisosasta, mutta se ei tarkoita, etteikö etelämmässäkin pääsisi vaeltamaan upeissa maastoissa. Aivan pääkaupunkiseudun tuntumassa sijaitseva Nuuksion kansallispuisto tarjoaa vaeltajalle yllättävän paljon mahdollisuuksia, aina lyhyistä päiväretkistä vaativampiin vaellusreitteihin.

Nuuksio

Nuuksio

Reitit ovat selkeästi merkittyjä ja jokainen löytää luontopolkujen ja rengasreittien seasta itselleen sopivan. Osa poluista on kuljettavissa myös pyörätuolilla tai lastenvaunujen kanssa. Nuuksion maisemat vaihtelevat kimmeltävistä järvistä vehreisiin laaksoihin ja matkan varrella mahtuu puroja, kukkuloita, suomaastoa, jyrkkiä rotkoja ja jännittäviä luolia.

Alkuun pääset Haukkalammelta, Haltiasta tai Kattilalta

Yksi Nuuksion suosituimmista kohteista on Haukkalampi ja se onkin oiva määränpää, mikäli suuntaat Nuuksioon ensimmäistä kertaa. Haukkalammella sijaitsee luontotupa, jonka kohdalta lähtee useita eripituisia luontopolkuja. Kierroksista lyhin on Punarinnankierros, jolle kertyy pituutta 2,4 kilometriä. Hieman pidempi Haukankierros on pituudeltaan 3,7 kilometriä ja pisin rengasreitti Korpinkierros 7,7 kilometriä. Haukkalammelta löytyy myös mielenkiintoinen Vähä Haukkalammen luola, jota pääsee tutkimaan myös sisältä, jos on valmis hieman kiipeämään. Luola on noin kymmenen metriä pitkä ja viisi metriä korkea. Tämä onkin yksi Nuuksion suurimmista luolista. Nuuksiossa pääsee tutustumaan Suomen luontokeskus Haltiaan, jossa esitellään monipuolisesti Suomen kansallispuistojen luontoa ja pääkaupunkiseudun virkistäytymismahdollisuuksia. Myös Haltian rakennus itsessään on hieno nähtävyys, sillä se on Suomen ensimmäinen julkinen rakennus, joka on kokonaan rakennettu puusta. Retkeilijöitä varten Haltiassa on paitsi tietoa reiteistä ja niiden vaativuudesta, myös karttoja. Haltiasta voi kysellä alueen majoitus- ja ruoanlaittopaikoista sekä halutessaan vuokra erilaisia retkeilyvarusteita, kuten rinkkoja, kävelysauvoja, polkupyöriä, lumikenkiä ja kanootteja. Haltian luontokeskuksen ohella Kattila on suosittu paikka aloittaa retkeily Nuuksion alueella. Kattilan keskus koostuu päärakennuksesta, torpasta, kahdesta rantasaunasta ja kodasta. Myös Kattilalta pääsee suuntamaan monille eripituisille patikointireiteille. Kattilassa voi ihastella myös 1930-luvulla rakennettua kivilinnaa.

Kokeile erilaisia aktiviteetteja keskellä kauneinta luontoa

Kalliokiipeilystä innostuneiden kannattaa pakata mukaan kiipeilyvarusteet ja suunnata Nuuksioon Solvallan kiipeilypaikalle. Solvallan jyrkänne on nimensä mukaisesti jyrkkä kallionseinämä, jotka pitkin kulkee 15 erilaista kiipeilyreittiä. Solvallan jyrkänteelle on Haltian luontokeskukselta noin puolen kilometrin kävelymatka. Matkaa voi jatkaa kiipeilypaikalta Sorlammen luontopolkua pitkin, joka vie retkeilijän hiidenkirnuille ja Hiidenpesän luolalle. Koko luontopolun pituus on viisi kilometriä ja reitti on paikoin vaikeakulkuinen ja kivikkoinen. Kiipeilyn lisäksi Nuuksion alueella voi mm. sienestää, marjastaa, geokätköillä, pyöräillä, ratsastaa, meloa ja kalastaa.

Piipahda päiväksi tai jää yöksi

Nuuksio on helppo päiväretkikohde, sillä sinne pääsee myös ilman omaa autoa pääkaupunkiseudun busseilla. Toisaalta alueella riittää hyvin tutkittavaa useammaksikin päiväksi, sillä merkittyjä reittejä on noin 33 kilometrin verran. Alueella on helppo majoittua, sillä kansallispuistossa on yhteensä 12 telttailualuetta sekä muutama vuokratupa. Lisäksi retkeilijä voi halutessaan yöpyä laavuilla tai nuotiopaikoilla. Taukoilu onnistuu mukavasti keittokatosten ja nuotiopaikkojen ansiosta. Yöpymispaikkoja voi varata Haltian kautta. Nuuksio sopii retkeilyyn ympäri vuoden ja talviaikaan liikkuminen sujuu hiihtäen tai lumikengillä. Valmiita latuja Nuuksioon ei kuitenkaan tehdä.

Nuuksiossa on aivan omanlaisensa tunnelma ja metsän siimeksessä unohtaa pian, kuinka lähellä kaupunkia oikeastaan ollaankaan. Nuuksiossa on kulkenut ihmisiä vuosituhansien ajan ja tästä on todisteena mm. Pitkäjärven kalliomaalaus, joka esittää hirveä. Nuuksion metsät, rotkot ja järvet jaksavat kiinnostaa kerrasta toiseen ja reitin voi valita aina sen mukaan, onko reissussa yksin tai esimerkiksi lasten kanssa. Nuuksio on myös mainio paikka paitsi lintujen, myös liito-oravien havainnointiin. Liito-oravia esiintyy Nuuksiossa sen verran runsaasti, että se on valittu puiston tunnuseläimeksi.

Comments are closed.