Näin valitset itsellesi sopivan makuupussin ja -alustan

Hyvin nukutun yön pohjalla on aina oikea ja miellyttävä lämpötila ja tämä pätee myös yöpymiseen luonnossa. Valitsetpa siis majoitusvaihtoehdoksesi teltan, laavun, lumiluolan tai mökin, muista myös pakata mukaan sopiva makuupussi ja alusta. Valinnanvaraa riittää, eivätkä kaikki vaihtoehdot sovi kaikille. Myös hinnoissa on merkittäviä eroja, eikä tavallista kesäreissua varten tarvitse panostaa markkinoiden kalleimpaan untuvamakuupussiin tai tekniseen alustaan. Toisaalta talviaikaan nämä varusteet voivat nimenomaan olla se asia, joka tekee yön yli kestävästä retkestä kärsimyksen sijaan mukavan seikkailun.

Näin valitset itsellesi sopivan makuupussin ja -alustan

Näin valitset itsellesi sopivan makuupussin ja -alustan

Valitse rauhassa sopiva makuupussi

Makuupussin valintaan kannattaa siis hieman paneutua. Valitettavasti sellaista makuupussia ei taida olla olemassakaan, joka sopisi automaattisesti kaikkiin tilanteiseen. Pohdi siis, mihin vuodenaikaan aiot ulkona majoittua ja mihin lukemiin lämpötila yön aikana putoaa. Viime aikaisista helteistä huolimatta olen useammin kärsinyt palelemisesta kuin kuumuudesta luonnossa nukkuessa. Liiallisen lämmön iskiessä makuupussia voi aina avata tai vaatetusta keventää, mutta yöllä paleleminen on kurjaa. Makuupussit jaetaan yleensä kolmeen erin lämpötilaan: comfort, limit ja extreme. Comfort tarkoittaa, että keskivertonainen nukkuu yleensä tällä pussilla yönsä mukavasti. Limit on sama juttu, mutta suunniteltu keskivertomiehille. Extreme tarkoittaa nimensä mukaisesti ainoastaan selviytymislämpötilaa ja suojaa hypotermialta, mutta nukkumiskokemus on varmasti jo viileä. Lisäksi makuupusseihin on merkitty, mihin lämpöasteisiin ne on tarkoitettu. Talvimakuupussi voi olla siis vaikkapa -20 comfort- tai limit- pussi. Toki lopulliseen valintaan vaikuttavat myös nukkujan paino, lämminverisyys ja ikä. Pussissa tarkenemiseen vaikuttavat myös esimerkiksi tuuli ja kosteus. Hyvät talvimakuupussit ovat melko arvokkaita, mutta niitä voi etsiä myös käytettyinä. Hieman kohtuullisemmissa pakkasasteissa voi kokeilla myös nukkua kahdella päällekkäin vedetyllä kevyemmällä makuupussilla.

Makuupussiin tulisi sujahtaa aina lämpimänä, sillä tämä auttaa lämmittämään makuupussin sisältä. Jos varpaitasi palelee pussiin suunnatessa, eivät ne luultavasti lämpene vielä makuupussissakaan. Tähän auttaa esimerkiksi reipas liikuntahetki ennen kuin käyt makuulle. Makuupussia ei voi myöskään asettaa suoraan maata vasten, vaan kylmyys eristetään makuualustan avulla. Lopuksi makuupussin suu kiristetään siten, ettei kylmä ilma pääse virtaamaan pussiin. Muista käydä pissalla ennen nukkumaanmenoa, vaikka ei olisi tarvettakaan. Kehon lämpimänä pysymistä auttaa huomattavasti, jos sen ei tarvitse lämmittää vielä erikseen virtsarakkoa.

Makuualusta on tärkeä osa lämpimänä pysymistä

Makuupussin tavoin myös makuualusta valitaan lämpötilan mukaan. Maa hohkaa yllättävän voimakkaasti kylmyyttä ja kosteutta myös kesäaikaan. Talvella voit puolestaan joutua nukkumaan lumikerroksen päällä. Tällöin yksinkertainen muovialusta ei tarjoa riittävää suojaa. Onneksi nykyään alustoja on tarjolla joka lähtöön, joten voit valita juuri sellaisen, joka tarjoaa sinulle sopivaa nukkumismukavuutta, on helppo kantaa mukana ja eristää sinut riittävän tehokkaasti maasta. Tutuimmat alustat lienevät perinteiset solumuovialustat, mutta moni retkeilijä suosii nykyään ilmatäytteisiä alustoja. Ne voivat olla itsestään täyttyviä, pumpattavia tai puhallettavia. Alustoissa käytetään makuupussien tavoin toisinaan eristeenä keinokuitua tai untuvaa ja näitä voi toki yhdistää myös solumuovipatjojen kanssa. Alustoiksi sopivat myös poron- ja lampaantaljat. Vanha kansa tietää, että myös esimerkiksi havukerros toimii yllättävän hyvin eristeenä.

Pakkaa fiksusti

Vaikka matkalle ei luvattaisikaan sadetta, kannattaa retkeä varten pakata tavarat aina vedenpitäviin pusseihin. Jos makuupussi tai vaihtovaatteet pääsevät kastumaan, on retki taatusti pilalla. Pakkasella pakkaamiseen joutuu kiinnittämään vielä astetta enemmän huomiota, sillä nesteet jäätyvät tällöin helposti. Vesipullo kannattaa silloin ottaa mukaan makuupussiin ja itse pullo kääriä vielä villaan tai neopreeniin. Muista sulkea pullon korkki huolella myös yöllä!

Comments are closed.