Mitä mukaan vaellukselle?

Yleisenä ohjesääntönä vaelluksella pidetään, että mukaan voi pakata vain sen mitä itse jaksaa kantaa. Tässä on hyvä kuitenkin tarkistaa realiteetit jo pakkausvaiheessa. Se mikä vielä kotipihassa tuntuu kevyeltä, voi painaa selässä yllättävän paljon kolmannen vaelluspäivän iltana ylämäkeä kiivetessä. Jos olet suuntaamassa pidemmälle vaellukselle ensimmäistä kertaa, voi olla hyvä idea kokeilla pakatulla repulla ensin joku pienempi lenkki. Sama koskee muita tärkeimpiä vaellusvarusteita, kuten vaelluskenkiä, jotka kannattaa ehdottomasti ajaa sisään lyhyemmillä lenkeillä ennen reissuun lähtemistä. Näin vältyt yllätyksiltä kesken pidemmän retken.

 

Mitä mukaan vaellukselle

Mitä mukaan vaellukselle

Kesävaellukselle harvoin tarvitaan yli 50 litran rinkkaa ja hyvin vähän vaihtovaatteita. Yöpymissuunnitelmat vaikuttavat merkittävästi mukaan tarvittavan tavaran määrään. Jos tarkoituksena on telttailla luonnon keskellä, täytyy mukaan mahtua teltta ja makuualustat. Jos taas aikoo hyödyntää reitin varrella autiotupia tai laavuja, saa helposti lisää tilaa reppuun. Suunnittele siis ensin reitti ja yöpymiset, ennen kuin teet pakkauslistan.

Retkeilyvarusteita tarvitaan yöpymiseen ja ruokailuun

Ruoan valmistamista varten mukaan kannattaa pakata trangia, joka vaatii seurakseen myös muutaman kaasupullon. Toinen vaihtoehto on hyödyntää yöpymispaikkojen yhteydessä grillikatoksia, mutta tällöinkin trangia voi olla mukava lisä matkan varrella kokkailuun. Vettä vaelluksella kuluu runsaasti ja reitin suunnittelun yhteydessä onkin hyvä tarkistaa, missä kaikkialla vesipulloja pääsee täyttämään. Vettä täytyy olla riittävästi myös hätätapauksia varten, mutta toisaalta se on yksi painavimmista kannettavista ja turhan päiten pulloja ei kannata raahata. Kansallispuistojen reiteillä vesipisteitä on usein melko hyvin saatavilla. Trangia on avuksi tässäkin, sillä vaikka luonnonvesi usein on Suomessa juomakelpoista, saattaa keittäminen olla joskus fiksua.

Ruoanlaittovälineiksi ei trangian lisäksi usein tarvita juuri muuta. Muovilautanen ja lusikka riittävät ja ne on helppo huuhtaista puhtaiksi ruokailun jälkeen. Tulentekovälineet ovat yleensä tarpeen ja ne täytyy pakata vedenpitävästi. Eväinä toimivat mainiosti erilaiset pussipastat ja puurot, joista saa aterian vain vettä lisäämällä. Puuroa voi maustaa keräämällä matkan varrelta mukaan metsämarjoja. Proteiinipatukat ja muut pienet herkut toimivat välipaloina. Kuivaliha on energiapitoista ja terveellistä syötävää.

Pakkaa järkevästi ja jätä turhat vaatteet kotiin

Vaatetta tulee pakattua mukaan helposti liikaa. Toki vaihtovaatteet tarvitaan ja iltaisin on mukava vaihtaa oleskeluvaatteisiin päivän vaellusurakan päätteeksi, mutta muutoin kerrospukeutuminen on toimivin ratkaisu. Vaihtovaatteista eniten kuluu sukkia, sillä jalat saattavat helposti kastua metsäreiteillä. Aamuisin ja iltaisin ilma saattaa kesäaikaankin olla yllättävän viileä, joten fleece ja kuoritakki ovat luultavasti tarpeen. Vedenpitävät tai vettähylkivät päällysmateriaalit toimivat Suomen kesässä, kunhan materiaalit myös hengittävät. Pipo lämmittää paitsi viileässä illassa, myös yöllä teltassa. Makuupussissa nukkuessa pää jää helposti kylmän ilman armoille, jolloin pipo on todellinen pelastus. Vaatteet on hyvä pakata rinkkaan erillisiin vedenpitäviin pusseihin, jotta myös sateen sattuessa löytyy vielä kuivaa päällepantavaa. Rinkka myös pysyy paremmin järjestyksessä, kun tavarat on jaoteltu omiin osioihinsa.

Pienet ylellisyydet tekevät vaelluksesta mukavan

Hyttyset innostuvat vaeltajista ja hyttyskarkote onkin yleensä hyvä lisätä pakkauslistalle, samoin kuin jokin viilentävä voide, jolla hoitaa jo syntyneitä paukamia. Lisäksi toki mukaan kannattaa ottaa tavallisimmat ensiaputarvikkeet, kyypakkaus ja rakkolaastareita. Jokaisen vaeltajan on hyvä varautua ainakin nilkan nyrjähtämiseen ja pieniin haavoihin. Yhteismajoituksissa korvatulpat voivat hyvinkin pelastaa yöunesi.

Puhelin on kätevä varuste myös vaelluksella, sillä se toimii tarvittaessa karttana ja auttaa hälyttämään tarvittaessa apua. Akkua ei kuitenkaan pääse lataamaan joka käänteessä, joten akkua kannattaa joko tarkoituksella säästää tai pakata mukaan myös vara-akku. Jos puhelin toimii myös kamerana, on harmitus kahta kauheampi akun päästessä loppumaan juuri kauneimpien maisemien kohdalla.

 

 

 

 

Comments are closed.