Metsässä käyminen tekee hyvää

Jokaisen meistä tulisi silloin tällöin käydä metsässä. Mitä useammin, sen parempi. Metsässä käyminen nimittäin rentouttaa ja vapauttaa arjesta. Metsän värit, tuoksut ja äänet vievät aivan toiseen maailmaan ja arjen kiireet ja huolet unohtuvat nopeasti. Metsällä on paljon terveysvaikutuksia.

Metsässä käyminen tekee hyvää

Metsässä käyminen parantaa kehon immuunijärjestelmää ja näin pysymme paremmin terveinä. Metsässä ja luonnossa käymisen on todettu vähentävän diabeteksen, astman ja jopa Alzheimerin riskiä. Tämä perustuu siihen, että ihmiskunta on viime aikoina kaupungistunut yhä enemmän ja olemmekin enemmän vieraantuneempia luonnosta kuin ennen. Tämä on saattanut köyhdyttää ihmiskehon omaa mikrobistoa. Tämä taas voi johtaa siihen, että kehon oma puolustusjärjestelmä voi tuottaa virheellisiä tulehdusreaktioita väärissä paikoissa ja näinollen sairaudet pääsevät valtaansa. Ihmisten tulisikin pyrkiä takaisin kosketuksiin luonnon kanssa. Uskotaan, että tämä vähentäisi sairauksia mikrobitasapainon palautuessa normaaliin.

Mitä tapahtuu, kun lähden metsään

Tarvitaan vain muutama minuutti, jotta kehossasi alkaa tapahtumaan muutoksia. Aluksi verenpaineesi alkaa laskea. Katselet ympärillesi, huomaat ehkä kukkia, lintuja, ihmettelet sammalen pehmeyttä… Ei aikaakaan, kun huolesi ovat yhtäkkiä unohtuneet ja mielialasi on parempi. Veresi stressihormoni kortisolin määrä on alentunut. Tämä on tutkitusti metsässä käymisen vaikutus ihmiseen. Lisäksi metsässä käyminen vaikuttaa valkosolujen määrään, joka tarkoittaa, että kehon vastuskyky kasvaa. Tämä vaikuttaa suuresti yleiseen terveyteen. Pysyt terveenä pidempään ja kehosi pystyy vastustamaan erilaisia bakteereja. Metsä vaikuttaa mieleen musiikin lailla. Se syrjäyttää muut mielessäsi olevat asiat ja koska metsä on puhdas, eivät saasteetkaan tulvi nenääsi, kuten kaupungilla. Kaupungissa asuvien suositellaankin käyvän säännöllisesti metsässä. Kaupungissa kuuluu aina ääniä ja ihmisen on todettu tarvitsevan päiväänsä hiljaisia hetkiä. Tämä onnistuu parhaiten paikassa, jossa ei ole hälinää tai ajoneuvoja. Metsä on tähän juuri täydellinen paikka. Jos asut kaupungissa, ota vaikka tavaksesi käydä vähintään kerran viikossa metsässä. Toki jos on mahdollista, kannattaa käydä niin usein kuin mahdollista. Huomaat tehon varmasti jo ensimmäisellä kerralla. Saatat jopa ihmetellä, miksi et ole aikaisemmin sisällyttänyt metsässä käymistä arkeesi rentoutumisen kannalta.

Kokeile

Metsäterapian on todettu helpottavan mm. masennuksen ja stressin oireita. Voit kokeilla metsän voimaa menemällä metsään. Jätä puhelimesi kotiin tai laita se ainakin äänettömälle (puhelin on kuitenkin hyvä turva eksymisen varalta). Unohda puhelimen räpläys ja sosiaalinen media. Kävele hiljaa metsässä. Katso, mitä näet ympärilläsi. Tunnetko tuulen? Kuuletko linnunlaulua? Keskity kuulemaasi. Yritä olla ajattelematta mitään. Keskity vain aisteihisi. Voit vaikka istua hetkeksi kuuntelemaan. Seuraavaksi voit keskittyä hengittämiseen ja metsän tuoksuihin. Tuoksuuko havupuu? Miltä kostea sammal tuoksuu? Metsässä ilma on puhdasta ja raikasta. Metsässä hengittäminen tuntuu hyvältä. Voit kokeilla hengittämistä silmät kiinni.

Kulje metsässä miettimättä enempää suuntaasi. Älä kuitenkaan eksy. Katsele ympärillesi ja valitse sinua houkutteleva ja miellyttävä suunta. Anna mielesi rentoutua ja unohda metsän ulkopuoliset asiat täysin. Jos metsässä on mustikoita, voit pysähtyä hetkeksi istumaan ja nauttimaan metsän antimista. Mustikat ovat erittäin terveellisiä luonnonmarjoja.

Mitä kaikkea metsässä voi tehdä?

Hiljaa rentoutumisen lisäksi metsään voi mennä retkelle, keräämään marjoja tai sieniä tai sinne voi lähteä vaikka lasten kanssa tutkimusretkelle. Metsästä löytyy hyvin paljon kiinnostavia yksityiskohtia ja se on lasten kannalta hyvin opettavainen paikka. Metsässä voi törmätä vaikkapa jänikseen, oravaan, lintuihin tai jopa peuraan. Pidä silmät auki ja kuuntele, niin huomaat metsässä piilevän aivan uuden maailman! Sinne on aivan ihana paeta arjen hälinää ja meteliä. Tapa kannattaa opettaa myös jälkipolville.

Mitä kaikkea metsässä voi tehdä?

 

 

Comments are closed.