Metsä Leikkejä

Metsä on paikka kaikkeen tekemiseen ja erittäin soveltuva paikka lasten leikkipaikaksi. Varsinkin kiireinen kaupunkielämän kyllästyttämä vanhempi lähtee varmasti mielellään metsään ja opettaa lapsillensa samalla arvostusta luontoa kohtaan. Leikkejä on monenlaisia mitä metsässä voi harrastaa ja niitä on helppo kehittää itsekin, käyttämällä hieman mielikuvitusta. Muutaman se leikkiminen ei oikeastaan vaaditaan kuin roimasti luovuutta ja sillä jo pärjää pitkälle!

Metsä Leikkejä

Metsä Leikkejä

Leikkejä lapsille

Metsässä voi olla todella hauskaa pelata piilosta. Perus sääntönä piiloleikissä on se, että yksi pelaaja laskee vaikkapa sovitusti kymmeneen tai kahteen kymmeneen ja sillä välin kaikki muut pelaajat koittavat parhaansa mukaan etsiä hyvän piilopaikka, josta pelaaja, joka laskee, ei heitä löydä helposti. Sen jälkeen, kun pelaaja, joka laskee, on valmis, hän lähtee etsimään muita pelaajia ja yksitellen mahdollisesti löytää pelaajat. Se kuka löydetään viimeiseksi, on pelin voittaja. Se kuka löydetään ensiksi, on se, joka joutuu olemaan pelaaja, joka laskee ja etsii muita. Kun tätä leikkiä sovelletaan toimimaan luonnossa, ainut asia mitä oikeastaan eroa toiminnassa on, se että päätetään rajat. Rajojen ulkopuolelle ei siis saa mennä piiloon ja piilopaikka pitää löytyä tuolta rajatulla alueelta. Jos rajoja ei tehdä voi joku eksyä tai mennä aivan liian pitkälle piiloon, jolloin piilosta on todella hankala leikkiä. Selkeät rajat ja leikki voi alkaa! Toinen hauska perinteinen lasten leikkipaikka, jota voi pelata hyvin luonnossa on hippa. Tässä tosin on hieman vaarana se, että sattuu vahinkoja ja kompastutaan tai laaditaan vaikkapa kepin päälle ja haavereita voi sattua. Paras alue ja metsä hippaan on siis mahdollisimman tasainen ja siisti metsä, jossa ei ole kovinkaan paljon mitään irtonaisia keppejä ja tikkuja. Lapsilla on parempi myös olla vaatetus sen mukainen, että ei haittaa, vaikka kaatuu. Myös hyvät ja tukevat kengät tulevat tarpeeseen, jotta ehkäistään nilkkojen nyrjähtäminen. Nämä kaksi leikkiä on leikityttänyt lapsia jo ikuisuuden, mutta edelleenkin ne ovat kaksi melkein parasta leikkiä mitä jaksaa lapset leikkiä päivästä toiseen ja vuodesta vuoteen. Metsä voi olla myös ihan uudenlaisten leikkien paikka. Metsässä voi kehitellä omia leikkejä. Yksi hauska idea voisi olla sellainen, että aikuinen tai toinen lapsi kerää tietyssä ajassa itselleen viisi tai vaikkapa kymmenenkin asiaa metsästä. Esimerkiksi mustuneen mustikan lehden, ison kävyn, oksan, jonkun tietyn kasvin lehden, kukkasen ja näin edespäin. Sen jälkeen kaikki muut leikissä mukana olevat saavat joko ajallisesti tietyn määrän aikaa etsiä vastaavat asiat kuin mitä sillä leikkijällä on, kuka aloitti tai sitten asioita etsitään niin kauan, kunnes joku pelaajista löytää kaikki vastaavat asiat metsästä kuin mitä ensimmäisellä on.

Leikki ikä on koko ikä

Leikkimielellä on hauskaa olla myös aikuisena. Sillä ei pitäisi olla mitään merkitystä, onko leikkijällä mikä ikä. Aikuisetkin voivat ihan yhtä hyvin nauttia ja nauraa ja leikkiä. Yksi mukava leikki aikuisille metsässä voisi olla sellainen, jossa on tarkoitus koristella kuusi. Kuusen saa koristella millä vaan mitä metsästä löytää, mutta mitään elävää ei saa repiä maasta eikä mitään saa tappaa. Kun kuusi on koristeltu, antavat leikkijät toisilleen arvosanan ja kuusista otetaan muistoksi kuvat. Tähän leikkiin ei tarvita suurta leikkimielisyyttä ja lapsenmielisyyttä, joten leikkinä se soveltuu myös sellaisille aikuisille, jotka ovat leikkimielisyytensä kadottaneet. Tätä kautta leikin ilo ja into saadaan kuitenkin herätetyksi ja ehkäpä seuraava leikki metsässä onkin piilo.

Comments are closed.