Melominen on mainio tapa tutustua Suomen luontoon

Luontoon on toisinaan mukava tutustua myös vesiltä käsin ja tuhansien järvien maassa tutkittavaa riittää. Tämä onnistuu mainiosti, vaikka venettä ei olisikaan käsillä, sillä melomaan oppii helposti ja kajakilla saavutettavissa ovat sekä pienemmät että suuremmat vesistöt. Meloessa saa kiehtovan näkökulman tuttuunkin luontokohteeseen ja samalla pääsee olemaan eri tavalla osa luontoa kuin moottoriveneen kyydissä. Melonta voi olla tilanteesta riippuen rentouttavaa mökkipuuhaa, kuntoilua, todellista matkantekoa tai kilpaurheilua. Haasteita riittää mikäli niin haluat, mutta meloa voi tyynillä vesillä rennoin mielin. Melonta on lisäksi tehokasta terveysliikuntaa ja poistaa sujuvasti pahimmankin työstressin. Meloa voi yksin tai yhdessä. Ei siis ihme, että melonta kasvattaa lajina jatkuvasti suosiotaan. Melontakausi jatkuu varhaisesta keväästä myöhäiseen syksyyn.

Melominen on mainio tapa tutustua Suomen luontoon

Melominen on mainio tapa tutustua Suomen luontoon

Matkaan pääsee kanootilla tai kajakilla

Meloessa käytetään kanootteja tai kajakkeja, joista kanootti on suurempi avoversio ja kajakki istuinaukolla varustettu menopeli. Näissä kahdessa käytetään hieman erilaisia meloja, sillä kajakkia melotaan yleensä yksin kaksilapaisen melan avulla ja kanootissa melojia on kaksi ja käytössä yksilapaiset melat. Nykyään markkinoilla on myös näiden kahden hybridimalleja. Puusta ja tuohesta valmistetut avokanootit ovat olleet pitkään mm. Pohjois-Amerikan intiaanien käytössä ja historiallisesti hylkeennahasta valmistettuja kajakkeja ovat suosineet puolestaan eskimot, sillä heidän pyyntiretkensä suuntautuivat avomerelle usein vaikeissa olosuhteissa. Molempien välineiden nykyversiot sopivat mainiosti harrastus- ja retkeilykäyttöön. Kanootit ovat käteviä kokonsa puolesta, sillä niihin on helppo pakata mukaan enemmänkin tavaraa. Tosin tuulisemmissa tai muuten vaativammissa järvi- ja meriolosuhteissa kajakki on luotettavampi ja tavallisempi menopeli.

Ryhmä tuo turvaa ja helpottaa melomista

Melontaretkelle voi lähteä yksin tai yhdessä, toki ryhmässä on erityisesti aluksi turvallisempaa. Ryhmänä meloessa on myös se etu, että vetovuorot voidaan jakaa tasaisesti ja matkanteko helpottuu. Reitti kannattaa suunnitella ainakin pääpiirteittäin etukäteen, sillä melomisen raskauteen vaikuttavat mm. veden virtaukset ja tuuli. Liian kova sivutuuli saattaa jopa kaataa kanootin, joten tuuliennusteita on hyvä seurailla jo etukäteen. Melontareitit suunnitellaan kulkemaan yleensä saarten ja rantojen suojissa. Erityisesti veneväylien ylitykset vaativat tarkkuutta. Kokeneenkin melojan täytyy varautua kuitenkin mahdolliseen veden varaan joutumiseen ja liivejä täytyy pitää yllä aina meloessa. Tavarat pakataan vesitiiviisiin pusseihin. Melontaretkille kuivien vaihtovaatteiden merkitys korostuu, sillä melontavaatteet kastuvat takuuvarmasti ainakin jonkin verran. Märät vaatteet saavat palelemaan nopeasti lämpimässäkin ilmassa. Suomessa voi meloa monenlaisissa vesistöissä. Maastamme löytyy seitsemän kansallispuistoa, jotka ovat keskittyneet erityisesti saaristoluonnon vaalimiseen. Merialueilla sijaitsevat Itäisen Suomenlahden, Tammisaaren saariston, Saaristomeren ja Perämeren kansallispuistot. Järvimaisemia pääsee tutkimaan puolestaan Linnasaaren, Koloveden ja Päijänteen kansallispuistossa. Kansallispuistojen etuna on se, että niihin on suunniteltu jo valmiiksi käteviä melontareittejä, joista saa helposti tietoa kansallispuistojen kotisivuilta.

Melontakurssilla otetaan perusteet haltuun

Jos aiempaa melontakokemusta ei ole, kannattaa ennen pidempiä retkiä osallistua melonnan peruskurssille, jossa käydään läpi mahdollisia ongelmatilanteita ja yleisesti kanootin tai kajakin hallintaa. Kursseilla käydään läpi melontatekniikkaa ja turvallisuutta. Samalla pääsee kokeilemaan erilaisia varusteita. Kursseilla opetetaan myös toimimaan sellaisissa tilanteissa, joissa kajakki pääsee kaatumaan tai joutuu melomaan aallokossa. Helpoimmalla pääsee, kun opettelee alusta asti oikean tekniikan. Tällöin melominen on kevyempää, hauskempaa ja turvallisempaa, eivätkä yllättävätkään tilanteet säikäytä. Suomen kesässä sää saattaa muuttua toisinaan nopeastikin, joten retkillä ei voi luottaa pääsevänsä melomaan ainoastaan aurinkoisissa ja peilityynissä olosuhteissa. Myös rantautumista kannattaa opetella etukäteen ilman kaikkia ylimääräisiä varusteita. Hiekkarantaan on helppo suunnata, mutta toisinaan rantautuminen täytyy suorittaa kallioisemmassa kohdassa, jossa se on jo huomattavasti haastavampaa. Kokemuksen avulla tämäkin alkaa sujua.

Comments are closed.