Marjojen poiminta

Mikä sen parempaa, kuin tuoreet marjat puurossa tai jogurtissa! Marjoja löytyy Suomen metsistä monenlaisia ja niiden poiminta on sekä hyötyliikuntaa, että tuottavat erittäin makean lopputuloksen. Poiminnan mahdollistaa suomalainen jokamiehenoikeuden.

 

Marjojen poiminta

Marjojen poiminta

Luonnonvaraisesti Suomessa kasvaa 37 syötävää marjaa. Marjoja poimitaan kesän puolivälin jälkeen, kun ne ovat kypsyneet. Kypsymisaika riippuu aina säätiloista. Joskus marjat ovat kypsiä aikaisemmin ja joskus hieman myöhemmin. Marjat eivät kypsänä kuitenkaan säily pitkään luonnossa, sillä ne joko syödään tai ne menevät vanhaksi. Marjojen poiminnassa tulee pitää mielessä se, että missä keräät marjoja. Vaikka jokamiehen oikeus mahdollistaa metsämarjojen keräämisen, tulee tonttialueita silti kunnioittaa. Alueet, jotka ovat rajattuja tai aidattuja, sekä puutarhat eivät kuulu jokamiehenoikeuden pariin. Poiminta on kesäinen harrastus, jota voi harrastaa monessa säässä, kunhan varusteet ja vaatetus on oikeanlainen. Vaatteet tulee olla säähän sopivat ja kenkien kannattaa olla mukavat. Muuten varusteisiin ei tarvitse muuta kuin jokin astia, johon kerätä marjat. Astia voi olla millainen tahansa, kunhan sen jaksaa kantaa poimintamatkalta takaisin. Marjastaminen kuuluu suomalaiseen arkeen ja on harrastuksena hyvin suosittu. Monet turistit haluavat kokea Suomen luontoa ja lähtevätkin pienimuotoisesti kokeilemaan. Marjojen poiminta on jopa yksi ehdotus, joita turisteja suositellaan tekemään kesäisin eri puolilla Suomea. Marjojen poimintaa voi harrastaa myös muualla kuin metsässä. Ympäri Suomea ja monista muistakin maista löytyy puutarhoja ja poimintapaikkoja, joissa kasvatetaan marjoja. Suosittuja ovat erityisesti mansikkapaikat, sillä luonnossa kasvaa villinä vain metsämansikoita. Myös mustikoiden keräyspaikkoja löytyy. Marjastamisessa on paljon hyviä puolia liikunnan lisäksi. Sen avulla pystyy tutustumaan luontoon ja nähdä kaikkea muutakin. Marjoissa on myös paljon terveydellisiä puolia. Marjoissa on runsaasti vitamiineja ja muita terveellisiä hivenaineita. Niiden tulisi olla osa tasapainoista ruokavaliota. Marjoja poimimalla säästää myös rahaa. Vaikka siihen voi kuluakin aikaa, niin se on usein sen arvoista. Marjat voivat maksaa nimittäin paljonkin kaupassa. Samaten luonnossa marjastamisessa on hyvänä puolena ympäristötekijät. Luonnon marjat ovat luomua parhaimmillaan, eikä marjastaminen kuormita luontoa – kunhan ei itse roskaa!

Suositut marjat

 

Suosituimpia marjoja, joita poimitaan luonnosta, ovat esimerkiksi mustikat ja vadelmat. Mustikoita kasvaa tuoreissa kangasmetsissä ja niitä löytyy Suomesta paljon. Kaupallisesti suositut pensasmustikat eivät ole alkuperäisiä lajeja metsissä, mutta niitä kasvatetaan tiloilla. Mustikoissa on reilusti A- ja B-vitamiineja. Mustikkaa pidetään nykyisin myös superfoodina, sillä ne sisältävät vitamiinien lisäksi hivenaineita ja antioksidantteja. Joillekin ihmisille mustikat auttavat ruoansulatusvaivoissa. Lisäksi mustikoiden on huomattu parantavan näköä ja aivojen toimintaa. Vadelmissa on paljon hedelmähappoja, magnesiumia ja mangaania. Ne ovat siis myös kaikin puolin erittäin terveellisiä ja sopivat vähäkaloriseenkin dieettiin. Vadelmasta voi valmistaa paljon muita tuotteita ja niistä tehdään esimerkiksi liköörejä ja viinietikkaa. Pohjoiselta pallonpuoliskolta löytyy puolukoita, joita käytetään suomalaisessa keittiössä paljon. Puolukkahillon lisäksi siitä voi tehdä mehua, hyytelöä ja vaikka mitä muuta. Kuten iso osa muistakin luonnonmarjoista, puolukoilla on paljon hyviä terveysvaikutuksia. Puolukan tunnistaa sen kirkkaanpunaisesta väristä ja happamasta mausta. Suomen metsissä marjastetaan myös toisenlaista punaista hapanta marjaa – karpaloa. Myös karpalosta tehdään esimerkiksi mehua. Isokarpalot ovat yleisiä Suomessa. Ainoastaan Lapin luonto eroaa muusta Suomen mantereen luonnosta. Lapista löytyy esimerkiksi lakka, joka on melko harvinainen marja. Yhteenvetona voidaan siis sanoa, että marjojen poiminta on monipuolinen ulkoiluharrastus, joka on edullista ja helppoa. Monilla on jopa omia marjastuspaikkoja, joita pidetään visusti salassa. Marjastus voikin olla jopa terapeuttista ja sitä voi hyvin pitää jokavuotisena tapana.

Comments are closed.