Luontoon talvellakin

Kesä on suosittu retkeilykausi, ja juuri kesäksi suunnittelemme yleensä tulevia luonnon maisemissa tapahtuvia seikkailujamme.

Luontoon talvellakin

Luontoon talvellakin

Kesämme on kuitenkin harmittavan lyhyt, ja vapaa-ajan viettäminen kotona talvella tuntuu kivalta vain jonkun aikaa, minkä jälkeen halu päästä luontoon ja tehdä jotain hauskempaa muistuttaa meitä taas vaellusvarustuksesta, raikkaasta ilmasta ja varastossa olevista lumikengistä. Talviviikonloppu on yhtä hyvä aika lähteä luontoon kuin kesälomakin, ja hiihtolomalla voidaan viettää aikaa ulkona silloinkin, kun hiihto tai laskettelu ei kiinnosta lainkaan. Tekemistä löytyy ilman suksia!

Tuhannet Järvet Kutsuvat

Vesillä on kivaa viettää aikaa kesällä: soutuveneily, melonta, uiminen, kalastaminen, vesisukset… Aurinkoisena päivänä riittää tekemistä, ja vain mielikuvitus on silloin huveille rajana. Lapsuudessa meille opetettiin, että talvella ei saisi mennä vesistöille, ja sen jälkeen unohtivat kertoa, että nyt aikuisena muuten saa, kunhan muistaa varovaisuuden. Helmikuussa Suomen järville voi mennä jo pelkäämättä jään alle joutumista, mutta jostain syystä harva meistä hyödyntää luontomme kaikkia mahdollisuuksia. Toisaalta, se on talviluonnon ystäville parempaa: polut eivät ole niin täynnä. Mieleen tulee Saimaa, joka on joka talvi täynnä saarelta saarelle kulkevia latuja. Luistimilla tai kävellen voi päästä myös lukuisille laavuille, joiden läheisyydestä löytyy aina polttopuuta ja joissa voi pitää mukavia taukoja kesken retken perheen tai ystävän kanssa. Viime aikoina on vihdoin viimein yleistymässä myös leijalautailu, ja sen harrastamiseen on Suomessa erinomaiset olosuhteet: talvella voi opetella ohjaamaan leijaa ja sen jälkeen kulkea pitempiäkin etäisyyksiä laskettelusukset tai lumilauta jaloissa. Kesällä vesillä tapahtuva leijalautailu on taas oma huvinsa, ja silloin voi hyödyntää talvella opeteltuja taitoja.

Merelläkin on tekemistä talvella. Jäätyykö se vai eikö jäädy? Riippuu paikasta, ja Suomessa meripaikkoja on valtavasti. Siinä vaiheessa, kun halutaan mielen rauhaa ja oman itsensä kanssa vietettyä aikaa, talvinen merimaisema toimii yllättävän hyvin. Lumi putoaa maahan hiljaisin liikkein, ja ympärillä ei ole mitään muuta kuin hiljaisuutta ja talven tuomaa puhtautta. Kotkassa sijaitseva Katariinan Meripuisto on upea paikka nauttia tällaisesta tunnelmasta; Hangossakin löytyy tekemistä. Suomen länsiranta on täynnä piilotettuja paikkoja, joihin pääsee kävellen – joskus metsäpolkuja pitkin, ja metsän jälkeen avautuu meren loputtomuus. Ja niin: kannan talvilenkeillä kameraa aina. En aina kuvaa, mutta kun kuvaan, se tarkoittaa sitä, että maisemassa on oikeasti jotain nähtävää – ja valokuvaajalla on maiseman kautta sanottavaa.

Paikkoja Käydä

Ensimmäisiä talviretkiä ei yleensä uskalleta tehdä erämaihin, missä avun pyytäminen hädän sattuessa tulee vaikeaksi. Vaikka useampi Suomen leirintäalue sulkee ovensa talveksi, se ei kuitenkaan tarkoita sitä, ettei koko maasta löytyisi sopivia majoitus- ja talvivaelluspaikkoja. Suosituimpia lienee Koli, tosin siellä matkailijaliikennettä on talvella vain hieman vähemmän kuin kesällä – toisaalta, sieltä saa kaikkia palveluita, joita yhden vaelluspäivän jälkeen ihminen tarvitsee. Punkaharjun alue tuntuu minun mielestäni mielenkiintoisemmalta, sillä siellä päästään sekä vaeltamaan että hiihtämään ja niin myös seikkailuluistelemaan. Viime vuosina alue on kehittynyt kokonaiseksi matkailukyläksi, ja siellä riittää tekemistä niin kesällä kuin talvellakin. Alue on erikoinen ja näyttävä luonnoltaan, kun samoihin maisemiin on mahtunut harjuja, mäntymetsää, järviä ja lukemattomia saaria, joihin päästään kesällä veneellä ja talvella suksilla, luistimilla tai kävellen.

Talvi on hyvä aika muistella menneitä ja aloittaa uusia. Lumen puhtaus ja luonnon uni tuovat aina mieleen kauniita, rehellisiä ja läpinäkyviä ajatuksia, joista muodostuu meidän mielen rauha ja jotka ovat yleensä alku suurille teoille. Luonnossa vietetty aika ei lopu sen jälkeen, kun palataan kotiin, vaan se pysyy mielessä vielä pitkään kaikkena hyvänä, rauhallisena ja lämpimänä.

Comments are closed.