Luonnossa yöpyminen – vinkkejä aloittelijoille

Luonnossa yöpyminen voi tuntua jännittävältä ajatukselta, erityisesti jos kokemusta tästä ei juuri ole. Yön yli kestävät retket ovat kuitenkin monella tavalla antoisia ja herääminen luonnon helmasta puhdistava kokemus. Erityisesti kesäaikaan luonnossa voi yöpyä ilman sen kummempia erityisjärjestelyitä, mutta yöpyminen onnistuu oikeilla varusteilla ympäri vuoden. Majoitusten suhteen valinnanvaraa riittää, joten aloita suunnittelu miettimällä, minkälaisesta majoituksesta juuri sinä nautit.

Luonnossa yöpyminen - vinkkejä aloittelijoille

Luonnossa yöpyminen – vinkkejä aloittelijoille

Teltta ei ole ainoa vaihtoehto. Yhtä tai muutamaa yötä varten ei myöskään tarvitse hankkia uusia varusteita, vaan voit hyvin hyödyntää Suomen metsistä löytyviä laavuja, jotka sopivat ympärivuotiseen majoittumiseen. Halutessasi voit myös vuokrata teltan tai muun majoittumiseen sopivan välineen, jos haluat aluksi vain kokeilla yöpymistä ulkosalla. Ulkona yöpymistä kannattaa harjoitella aluksi helpoissa olosuhteissa ja lähellä palveluja. Tämä onnistuu mainiosti jopa lähimetsässä tai omassa pihassa. Ensimmäisiin öihin tuo lisäturvaa se, että kotiin tai autolle on riittävän lyhyt matka. Tällöin ei tarvitse jännittää turhia asioita ja voi huoletta pakata mukaan hieman enemmänkin tavaraa, joista voi sitten karsia kokemuksen karttuessa.

Älä säikähdä pieniä haasteita

Ensimmäinen yö ulkona ei välttämättä vastaa aina kaikkia haavekuvia, ainakaan jos kohdalle osuu sade tai yöllä on liian kuuma tai paleltaa. Älä anna tämä lannistaa. Kannattaa kokeilla rohkeasti eri vaihtoehtoja, kuten esimerkiksi laavua, riippumattoa tai vaikka aivan taivasalla nukkumista. Suomessa ulkona yöpyminen on turvallista ja kiusana ovat lähinnä hyttyset. Talvella toki tarvitsee enemmän suojaa ympärilleen ja mahdollisesti myös lisälämmikettä. Moneen talvimajoitusvaihtoehtoon saa liitettyä esimerkiksi kamiinan. Toki ensimmäisen yön kohdalla kannatta hieman seurata säätiedotetta, sillä myrskyinen ja sateinen sää on monella tavoin haastavampi kuin lempeä kesäyö. Taitojen karttuessa haastavissakin olosuhteissa oppii pysymään lämpimänä ja ulkona pauhaava tuuli tuo lähinnä tunnelmaa, mutta jos tavoitteena on aluksi oppia rentoutumaan ulkona ja nauttimaan seikkailusta, kannattaa lähtötaso pitää kohtuullisena.

Varaa mukaan riittävästi lämmintä vaatetta

Avain mukavaan ja lämpimään oloon ovat kuivat ja lämpimät vaatteet. Varaa mukaan siis vaihtovaatekerros, jos päivän aikana uskot hikoilevasi tai kastuvasi. Märissä vaatteissa palelee varmasti, vaikka sää olisi kuinka lämmin tahansa. Nukkumisen puolesta kannattaa pakata mukaan mieluummin hieman ylimääräistä vaatetta kuin liian vähän, ainakin ensimmäisten yöretkien kohdalla. Tämä tekee illanvietosta mukavaa ja antaa mahdollisuuden lisälämpöön myös yön aikana. Nukkumisvaatetus on toki täysin mielipidekysymys ja riippuu myös siitä, kuinka lämmin makuupussi tai majoitus on tarjolla. Osa valitsee nukkua makuupussissa alasti, toiset kasaavat päälleen merinovillakerraston. Palelevaisimmat tarvitse päälle vielä villavaatetta. Pipo on usein hyvä ratkaisu myös yöaikaan, sillä makuupussi suojaa huonoiten juuri päätä. Itse käytän usein myös kaulahuivia. Kuivat sukat ovat ehdoton edellytys mukavalle nukkumiselle. Suosi materiaaleissa villaa tai teknisiä materiaaleja, sillä puuvilla toimii lämmikkeenä paljon huonommin. Sillä ei ole kykyä siirtää kosteutta iholta, eikä puuvilla sen takia lämmitä kovinkaan tehokkaasti.

Luota itseesi – pärjäät kyllä

Kun kerrot ensimmäistä kertaa suunnitelmistasi yöpyä ulkona, saatat saada osaksesi kauhistuneita reaktioita – erityisesti talviaikaan. Unohda negatiiviset kommentoijat ja turhat kauhutarinat. Niitä kuulee vain sellaisilta ihmisiltä, joilla ei ole itsellään kokemusta luonnossa yöpymisestä tai siitä, kuinka upea kokemus se lähes aina on. Suomi on turvallinen maa niin villieläinten kuin muidenkin vaarojen suhteen, joten yöpymispaikan voi valita aika lailla mielensä mukaan. Metsähallitus tarjoaa lukemattomia sopivia yöpymismahdollisuuksia ympäri Suomen metsiä.

 

Comments are closed.