Lintujen bongaus on koukuttava harrastus

Lintuharrastus on mukava tapa tarkkailla luontoa ympärillä ja samaan puuhaan voi innostua koko perhe. Mutta jos ei ole aiempaa kokemusta linnuista, miten harrastuksessa pääsisi parhaiten alkuun? Aivan aluksi on hyvä muistaa, että lintujen tarkkailua ei voi tehdä mitenkään väärin. Kyseessä on nimenomaan ympärilleen katsomisen taito ja vähitellen alat huomata yhä enemmän yksityiskohtia. Sillä ei ole merkitystä, tunnistatko aluksi yhtäkään lintulajia. Pelkästään eläinten puuhien tarkkailu on antoisaa.

Lintujen bongaus on koukuttava harrastus

Lintujen bongaus on koukuttava harrastus

Metsään on mukavinta suunnata kauniina päivänä, kun ei ole kiire minnekään muualle. Vuodenajalla ei ole väliä, sillä lintuja liikkuu ympäristössämme ympäri vuoden. Tee retkestä mukava kokonaisuus ja pakkaa mukaan myös evästä. Lintujen tunnistamisessa auttaa joko paperinen tai sähköinen lintuopas. Kovin järeää teosta ei kannata raahata mukana, sillä retkellä lähimetsään sinun ei tarvitse tietää koko Euroopan lintujen tunnusmerkkejä. Suomen oloissa eläviä lintuja esittelevä teos on selkeä ja kätevä apu lintujen tarkkailuun. Lisäksi kotimaisiin lintuihin keskittyneet teokset ovat yleensä varsin laadukkaita, sillä Suomessa lintuharrastuksella on pitkät perinteet. Kuvissa linnut ovat sellaisissa höyhenpuvuissa, joissa ne normaalistikin Suomessa esiintyvät.

Alkuun pääsee ympärilleen katsomalla

Oppaan ja eväiden lisäksi mukaan kannattaa pakata tietenkin kiikarit. Kiikareissa kannatta panostaa hieman myös laatuun, sillä lintujen tarkkailu on huomattavasti antoisampaa sellaisten kiikarien avulla, jotka eivät sumenna värejä ja suurentavat riittävän tehokkaasti. Näin näet lintujen kaikki hienot yksityiskohdat ja lajien tunnistaminenkin on helpompaa. Lehtiö ja kynä voivat olla mukavia välineitä havaintojen kirjaamiseen, vaikka tähän sopii toki myös älypuhelin. Lehtiöön voit halutessasi vaikka luonnostella näkemäsi linnun, vaikka et sitä heti tunnistaisikaan. Tällöin voit kysellä neuvoja tunnistamiseen myös jälkikäteen.

Lintuja löytyy kaikkialta luonnosta, niin metsistä, rannoilta kuin puistoistakin. Kiikarit kannattaa suunnata puiden latvoihin tai vesirajaan, joista löytyy yleensä aina liikettä. Älä kuitenkaan unohda kiikareita silmille koko ajaksi, sillä erityisesti suurempia lintuja voi olla helpompi huomata paljain silmin. Tämän jälkeen niitä voi toki tutkiskella rauhassa kiikareilla niin kauan kuin lintu malttaa puuhailla lähimaastossa. Kiireisessä arjessa kiinnitämme harvoin huomiota ainakaan pienempiin lintuihin, mutta kun rauhoitut tarkastelemaan, huomaat pientä liikettä yllättävän lähellä. Lintuja on yleensä helpoin paikallistaa äänen perusteella. Kun olet itse hiljaa, saatat huomata tikan koputtavan lähimaastossa tai lintujen kommunikoivan keskenään. Nämä äänet jäävät satunnaiselta kulkijalta helposti huomaamatta.

Lintuharrastuksesta ei kannata ottaa stressiä

Linturetket ovat hauskoja, vaikka itse lintubongaus jäisi aluksi vähemmälle huomiolle. Samalla tulee kuitenkin liikuttua metsässä ja käytyä retkillä, usein myös uusissa paikoissa. Lapset on helppo innostaa mukaan, kun pyytää heitä etsimään uusia lintuhavaintoja tai ikätason mukaan tunnistamaan lintuja kuvista. Kun yleisimmät linnut alkavat olla tuttuja, voidaan siirtyä haastavampiin tunnistettaviin.

Osa linnuista on helpompi tunnistaa jonkin tietyn yksityiskohdan perusteella. Kiinnitä huomiota esimerkiksi linnun nokan muotoon tai johonkin erikoisen väriseen yksityiskohtaan. Lintuja voi myös tunnistaa niiden lento- tai liikkumistavan perusteella. Vähitellen lintujen maailma käy tutummaksi ja huomaat, kuinka kauniita olentoja ympärillä liikkuukaan. Linnut ovat myös käytökseltään ja olemukseltaan varsin erilaisia, joten varmasti löydät uusia suosikkeja ja toisinaan harvinaisempiakin tuttavuuksia.Lintujen tarkkailu on Suomessa suosittu harrastus, joten halutessasi pääset kyllä jakamaan kokemuksia muiden luonnossa liikkujien kanssa tai kysymään neuvoa kinkkisemmissä tunnistustehtävissä. Taitojen karttuessa myös tunnistaminen helpottuu, kun tiedät enemmän eri lajien ominaispiirteistä ja levinneisyydestä. Monet lintubongarit nauttivat myös lintujen valokuvaamisesta, joka onkin jo aivan oma taiteenlajinsa.

Comments are closed.