Kun omat jalat eivät enää riitä osa 1

Monen ihmisen mielestä luontomatkailun pitäisi tapahtua kävellen. Se pitää osittain paikkansa, sillä koskematonta luontoa on usein turha etsiä sieltä, mihin on rakennettu teitä. Matkustaminen rinkka selässä ja aina kävellen saattaa kuitenkin monen mielestä tuntua huonolta vaihtoehdolta, ja on meitä tällaisia paljon – laiskempaa porukkaa, joka suosii moottorikäyttöisiä ajoneuvoja tai mitä tahansa muita kulkumuotoja kuin polkujen tallaamista vaelluskengät jalassa. Mitä vaihtoehtoja on?

Kun omat jalat eivät enää riitä

Kun omat jalat eivät enää riitä

Luontoon Autolla

Auto lienee suosituin matkailuajoneuvo. Autolla päästään melkein mihin tahansa – siis autosta riippuen, tietenkin – ja autoon mahtuu kaikkea: teltta, useampi makuupussi, pari kaveria, sohva ja jääkaappi. Mahtuu autoon myös rinkka, ja kun jossain kauniissa paikassa tekee mieli lähteä vaeltamaan, se onnistuu jättämällä auto turvalliselle parkkipaikalle ja lähtemällä kevyin sieluin patikoimaan. Autolla voi muuten matkustaa myös talvella, muistatteko senkin? Täydellinen ratkaisu, vai mitä? Ajan myötä olen kuitenkin huomannut, että autolla matkailu on myös työlästä ja välillä jopa rasittavaa. Mitä vikaa on automatkailussa?

Kun lähdetään luontoon, halutaan olla luonnossa koko ajan. Usein tähän kuuluu myös saapumisen ja matkan käsitteitä, ja meitä on paljon, jotka nauttivat enemmän matkasta kuin sen päätepisteestä. Ja nyt kun kuvitellaan auto… Istutaan pitkään samassa asennossa, hengitetään autossa olevaa ilmaa, lämpötila säädetään aina mukavaksi, kaiuttimista kuunnellaan musiikkia ja kavereiden suista kaikenlaisia tarinoita. Onko tämä luontomatkailua vai onko tällainen matkustustapa enemmän itsensä siirtämistä pisteestä A pisteeseen B? Lisäksi autossa vietetyn päivän jälkeen väsymys on erilainen: halutaan lähteä kävelemään, hyppimään, mutta voimat ei enää riitä kuin teltan pystytykseen. Ja niin: kuinka helppoa on saada auto hiekkarannalta pois, kun se on siellä jumissa? Paljonko ihmisiä siihen tarvitaan? Lisäksi auto vaatii huoltoja. Ei kovin usein, mutta kuitenkin, ja niistä täytyy huolehtia. Kivaa luontomatkailua vai auton kanssa tappelemista?

Eurooppalaisten Suosikki

Moni lähtee matkoille polkupyörällä. Sillä pääsee nopeammin kuin kävellen, liikkuu ympäristöystävällisemmin kuin autolla ja pysyy koko ajan luonnon olosuhteissa: luonnollisissa lämpötiloissa hengittämässä luonnollisia hajuja. Tämän lisäksi polkupyörällä voi päästä mihin tahansa pisteeseen, mihin pääsee kävellenkin, kunhan jaksaa kantaa pyörää: sitä ei nimittäin voi kaikkialla jättää kuin autoa, ja jos autoa ei varasteta, niin polkupyörä on varkaille suuri houkutus – ja tätä on valitettavasti maailmassa paljon. Vielä yksi polkupyörämatkailun haaste on hyvin vähäinen tavaramäärä, jonka voi ottaa mukaan, sillä polkeminen rinkka selässä ja sivulaukut pyörässä ei olekaan yhtä helppoa kuin liikkuminen polkupyörällä kaupungissa. Samassa yhteydessä mainittakoon, että julkisilla teillä polkupyöräilijän turvallisuus on monessa maassa vähintään kyseenalainen asia. Etupuolia? Polkupyörä ei vaadi niin paljon huoltoja kuin auto, se on ympäristöystävällinen eikä se kuluta bensiiniä, joten matkailussa se on melko halpa valinta. Itse olen kuitenkin niin laiska, että minulle sekä kävely että polkeminen eivät sovi matkailutavaksi – myönnän sen.

Polkupyörällä

Polkupyörällä

Olen nähnyt ja kokeillut monia matkailutapoja, ja kaikki alkoi liftaamisesta. Sekin toimii ja aika hyvin, mutta riippuu paljon maasta: joissakin paikoissa liftaaminen voi olla vaarallista ja joissakin maissa se ei ollenkaan kuulu paikallisiin tapoihin, ja tiellä viettää helposti koko päivän odottamassa kyytiä. Kokeilun kautta löytyy kuitenkin jokaiselle se oma matkailutapa, ja seuraavassa kirjoituksessa kerron vielä muutamasta – omasta mielestäni rohkeammasta – vaihtoehdosta, jotka tekevät hauskaksi sekä ajon että matkan päämäärään saapumisen. Mitä ne luontomatkailijan arvot olivatkaan? Kauniit maisemat, ympäristöystävällinen liikkuminen, riippumattomuus ympäröivästä maailmasta ja monesti myös nopeus. Nähdään pian!

 

 

Comments are closed.