Koli ja Herajärven kierros tarjoavat unohtumattoman vaelluselämyksen

Vaelluskärpäsen puremalle Suomen kesäinen luonto tarjoaa loputtomia mahdollisuuksia, sillä maastamme löytyy todella upeita vaellusreittejä. Yksi suosituimmista vaellusseuduista on Kolin kansallispuisto, jossa merkittyjä polkuja pitkin voi vaeltaa noin 80 kilometrin matkan upeassa kulttuurimaisemassa.

 

Koli

Koli

Ei siis ihme, että Koli kuuluu retkeilijän melkein pakollisiin pyhiinvaelluskohteisiin. Maisemissa riittää kalliota ja tunturia sekä tuuheaa kuusimetsää ja Kolin kallioilta avautuu henkeäsalpaava näkymä pieliselle. Reittejä löytyy kaiken tasoisille kulkijoille, sillä reittien pituudet vaihtelevat muutamasta kilometristä 61 kilometriin. Maasto on tosin monin paikoin vaikeakulkuista suurten korkeuserojen takia. Alueella toimii luontokeskus Ukko, josta saa neuvoja ja opastusta reittien suhteen, mutta mukaan kannattaa pakata myös Kolin alueen retkeilykartta. Kolin kansallispuisto perustettuun vuonna 1991, mutta se on ollut suosittu retkikohde jo 1800-luvun lopulta saakka.

 

Suuntaa päiväretkelle tai viivy yön yli

Alueella voi piipahtaa vain lyhyelläkin vierailulla, jolloin reitiksi kannattaa valita jokin 3-8 kilometrin mittaisista luontopoluista tai rengasreiteistä. Lyhyt mutta haastava Huippujen kierros on pituudeltaan vain 1,5 kilometriä ja kuljettaa retkeilijän Ukko-Kolin, Paha-Kolin ja Akka-Kolin huipuille. Hieman pidempi, kolmen kilometrin mittainen Kolin kulttuuriympäristöt -reitti on alueen vanhin merkitty reitti ja tutustuttaa matkavan varrella perinteisiin kulttuuriympäristöihin, kuten kaskimaihin ja lehtolaitumiin. Sataman polku on pituudeltaan 4,2 kilometriä ja sisältää jyrkkiä nousuja, joista palkintona pääsee ihailemaan upeita maisemia. Vaativin lyhyemmistä poluista on 7,2 kilometrin mittainen Mäkrän polku, joka kulkee monipuolisten vaaramaisemien lävitse. Reitin huippukohta on Mäkrän huippu, josta avautuvat näkymät Kolin muille vaaroille ja Pieliselle.

Pidempiä vaelluksia varten kannattaa suunnata Herajärven kierrokselle, josta saa räätälöityä itselleen sopivan 31-60 kilometrin mittaisen vaellusreitin. Reitti on käytössä aina, kun maassa ei ole lunta. Kokemuksesta suosittelen, että alueelle kannattaa jäädä patikoimaan ainakin muutamaksi päiväksi, sillä nähtävää ja koettavaa riittää. Helpoin vaellusmaasto Koli ei ole, mutta yksi palkitsevimmista kyllä. Herajärven kierroksella matkalla on runsaasti jyrkkiä nousuja ja laskuja, joten se vaatii myös vaeltajalta hieman pohjakuntoa. Toisaalta reitti on erittäin palkitseva kuljettava, sillä maisemat ovat jatkuvasti todella upeat. Reitin varrella on pitkospuita ja osa vesistöistä ylitetään kahluuvaijerin ja vetoköysilautan avulla. Reitin voi kiertää kahtena eri rengasreittinä, joko pohjoisena tai eteläisenä kierroksena. Alkupisteinä toimivat hyvin Kolin luontokeskus, Herajärven retkeilykeskus tai Kiviniemen tila.

Valitse juuri sinulle sopiva yöpymisvaihtoehto – valikoimaa riittää!

Yöpymisvaihtoehdot Kolilla ovat moninaiset, osin jopa ylelliset. Pohjoisella kierroksella jo ensimmäisellä leirintäalueella tulee vastaan sauna, jonka voi halutessaan lämmittää valmiiksi pilkotuilla puilla. Teltan voi pystyttää lähes järven rantaan tai halutessaan yöpyä läheisessä laavussa. Laavuunkin kannattaa kuitenkin pystyttää teltta, mikäli haluaa välttyä hyttysten hyökkäyksiltä. Kesäaikaankin yöllä voi tulla kylmä, joten mukaan on hyvä pakata riittävän lämmin makuupussi. Mikäli ei halua pakata telttaa ja makuupussia mukaan, löytyy alueelta myös maksullisia majapaikkoja, kuten Kiviniemen tila tai Nevalan perinnetila. Erilaisia vuokratupia on säännöllisesti matkan varrella ja ne vaativat yleensä vain noin kilometrin poikkeamisen reitiltä.

 

Reitin varrella on myös useita ruoanlaittopisteitä, joihin voi pystyttää nuotion. Puut ovat valmiina Metsähallituksen toimesta, joten tulenteko onnistuu ilman erikoisvälineitä. Trangia tai muu ruoan ja juoman lämmittämiseen soveltuva väline auttaa veden keittämisessä ja kahvin valmistuksessa, mutta muuta ei juuri tarvita. Erityisesti kesäaikaan reiteillä liikkuu paljon muita retkeilijöitä, joten usein ei edes itse joudu tulentekohommiin. Tapoihin toki kuuluu, että jokainen siivoaa tarkasti jälkensä. Tämän maiseman uskomaton kauneus on todella suojelemisen arvoinen.

 

Comments are closed.