Kivoja odottamattomuuksia karibian luonnossa

Muutaman vuoden matkailun jälkeen ymmärsin, että näin se toimii jokaisen matkailijan kohdalla: jokaisen tiet vievät sinne, missä matkailijan pitää olla. Tätä voi sanoa vaikka magiaksi tai miksi tahansa, mutta näin se vaan toimii. Luonto avautuu parhaiten uteliaille ja etsiville eikä niille, joiden motivaatio käydä katsomassa luonnon ihmeitä on vain selfie kuuluisan kohteen kanssa. Tässä postauksessa kerron Martinique-saaresta ja Dominikaanisesta tasavallasta toisella tavalla – ei siis rantaloma-aiheisesti.

 

karibian luonnossa

karibian luonnossa

Miten Rommi Valmistetaan?

Jossain vaiheessa kiinnostuin asiasta ja Google näytti muiden joukossa myös Martinique-nimisen saaren. En edes tiennyt, missä tällainen sijaitsee, mutta kun se meikäläiselle selvisi, olin jo hankkimassa lippuja ja suunnittelemassa surffauslomaani. Olin lähdössä sinne kahdeksi viikoksi ja olisi epärehellistä sanoa, että suunnitelmiini kuului vain surffausta: totta kai, siihen kuului myös paikallisten rommipaikkojen kiertäminen ja tietysti luontonähtävyydet. Saari on pieni, joten muutaman päivän ajelun aikana sen voi nähdä melkein kokonaan.

Rommi

Rommi

Rantalomakohde Vai Luontomatka?

Omassa tapauksessani se ei ollut kumpikaan. Surffailua on vaikea sanoa rantalomaksi, kun joka päivä on treenejä ja välillä sellaisia raskaampiakin. Luontomatkaksikaan ei voi sanoa sellaista matkaa, johon kuuluu luonnon lisäksi myös yksi iso kaupunki, rommipaikkojen kiertäminen ja kaikkea tällaista. Matkan päätyttyä olin kuitenkin eniten vaikuttunut nimenomaan saaren luonnosta, vaikka vietin luonnon maisemissa vain viisi päivää kahdesta viikosta ja nekin melkein sattumalta.

Karibian Luonnolliset Nähtävyydet? Mitä?

Kyllä se Karibian saaristo on paljon muutakin kuin valkoista hiekkaa, loputtomia rantoja ja turkoosin väristä merta. Kun keskustelee paikallisten kanssa, yhtäkkiä selviääkin, että rantaviivan ulkopuolella riittää katsottavaa ja paljonkin. Ensimmäinen kokemukseni Karibian saariston luonnosta oli Mount Peleé, missä kävin paikallispoikien neuvosta. Vaikka saarella vallitsee rantaloma- ja meriruokakulttuuri, siellä on meren lisäksi hienoja paikkoja käydä, ja yksi niistä onkin tämä edellä mainittu tulivuori. Tulivuoren huipulle kiipeäminen on alussa helppoa ja lopuksi hyvinkin haastavaa, mutta maisema on vaivan arvoinen: huipusta avautuu melkein koko saari, ja se fakta, että vain vajaat sata vuotta sitten Peleé lähti purkautumaan täysin odottamattomasti ja tuhosi kokonaisen kaupungin, kutittaa hermoja.

Vielä yksi paikka Martinique-saarella sai minut ihmettelemään planeettamme monimuotoisuutta, ja sen paikan nimi on kauhean pitkä: Reserve Naturelle de la Caravelle. Sinne lähdin kävelemään lainelautailuvalmentajani neuvosta, ja onneksi se sijaitsi hyvin lähellä surffauspistettämme. On suorastaan ihmeellistä, kuinka monimuotoista luonto voi olla näinkin pienellä pinta-alalla! Muutaman tunnin patikointiretkelläni näin mangrove-puita, jotka juovat suolaista valtameren vettä; lukuisia rapuja; kivi- ja hiekkarantoja, reheviä metsiä ja kaktuskasveja, ja tämä kaikki melkein samasta paikasta. Tätä paikkaa ei voi sanoa mitenkään kuuluisaksi, sillä useimmat Martiniquen saarelle matkustavat turistit keskittyvät joko rommiin tai meriruokaan ja tietysti myös rantalomailuun, mutta Karibia ansaitsee enemmän huomiota. Toisaalta ehkä on onneksikin, että siellä ei käy paljon porukkaa: näissä maisemissa kulkeminen on oikeaa nautintoa, kun olet melkein yksin luonnon maisemissa. Retken aikana ei tullut vastaan kuin kolme muuta retkeilijää. Kannattaa ehdottomasti! Sama koskee myös Dominikaanista tasavaltaa. Riitti selittää paikallisporukoille, että olen kiinnostunut kaikesta muustakin kuin rannalla makaamisesta, ja neuvoja tuli: vuoristoissa virtaava joki, metsäpuistot, kukkapaikat, veneily mangrove-metsässä, laguuni… Siitä lähtien en enää suhtautunutkaan Karibian saaristoon suuntaaviin matkailijoihin skeptisesti vaan ensin kysyin, mitä he lähtevät sieltä hakemaan. Vaikka moni suosiikin rantalomia, välillä oli kiva kuulla, että nyt ollaan menossa tutustumaan saariston luontoon eikä nauttimaan all-inclusive -hotellien antimista ja auringosta. Karibian saaristo on oikeasti luontomatkailun arvoinen paikka.

 

Comments are closed.