Euroopan kauneimmat metsät

Eurooppa on täynnä kauniita luonnonalueita. Niissä vaeltamisen ja niihin tutustumisen voi hyvin yhdistää kaupunkiloman yhteyteen tai loman voi vaikka suunnata kokonaan yhteen tai useampaan Euroopan kauniista metsistä. Valikoima on laaja ja näihin usein kansallispuisto kohteisiin on helppo löytää ja etsiä tietoa niistä. Monet vähemmät tunnetut kohteet voivat myös löytyä kysymällä neuvoa paikallisilta.

Pohjoisemmassa Euroopassa luonto on usein havumetsää ja jäätikköä. Norja on mielenkiintoinen kohde siitä, että sen luonto poikkeaa yllättävän paljon kaikista sen naapurimaista. Sen metsät yhdistyvät vuoriin ja vuonoihin. Norja on myöskin suhteellisen kallis maa, joten luonnossa liikkuminen on oiva tapa tutustua tähän kauniiseen maahan. Monet sen metsäreiteistä on erittäin hyvin merkattuja ja niistä löytyy laavuja ja muita yöpymismahdollisuuksia.

Iso-Britanniassa Woodland Trust toteuttaa suurta puiden istutushanketta, jonka tavoitteena on istuttaa 50 miljoonaa puuta seuraavan 25 vuoden aikana. Iso-Britanniasta löytyykin monia upeita metsäkohteita mihin kannattaa tutustua. Thetfordin alangon mäntymetsä, Mercian kaunis metsä Staffordshiressä, keskiajan historian havinaa sisältävä Morte Forest Envillessä ja kuninkaallinen Kinver Edge, josta löytyy muinaisten luolaihmisten asumuksia, ovat vain murto-osa Iso-Britannian kauniista metsistä.

Keski-Euroopasta löytyy hyvin vaihteleva ja monipuolinen lehtimetsävyöhyke. Päivä metsäretkellä on hyvää vaihtelua kaupunkiloman ohessa ja Euroopan kauniiseen luontoon tutustuminen hämmästyttää upeilla maisemillaan. Euroopasta löytyy paljon erilaisia metsiä, joista voi löytää salaisia lampia, vesiputouksia, kukkuloita upeilla näköaloilla ja muinaista historiaa. Moniin Keski-Euroopan metsiin on hyvät julkiset kulkuyhteydet ja opasteet.

Kuuluisin metsä Keski-Euroopassa, sijaitsee Lounais-Saksassa. Mustametsä eli Schwarzwald on upea kukkulainen metsäalue, joka levittäytyy erittäin laajalle. Sen syvyyksistä löytyy vesiputous, idyllinen pikkukaupunki Triberg, missä sijaitsee myös maailman suurin käkikello ja lukuisia helppoja vaellusreittejä, jonka varrella voi ihastella metsän upeita maisemia korkeilta vuorilta. Siellä vallitsee paikoittain jopa hyvin satumainen tunnelma, joka vie kulkijansa omaan tarinaansa.

Białowieżan metsä on Euroopan ainoa jäljellä oleva osa alkuperäisestä lehtimetsävyöhykkeestä, joka aikoinaan peitti koko Keski-Eurooppaa. Sen historia ulottuu erittäin pitkälle kivikauteen ja varhaiseen pronssikauteen. Sen pinta-ala on noin 876 neliökilometriä ja se sisältää edelleen erittäin laajoja alueita täysin koskematonta alkuperäistä metsää. Se on erittäin suojeltu alue ja kaikki metsähakkuut ovat EU:n määräämänä rangaistavia rikoksia.

Eteläisen Euroopan metsät

Unescon

Kroatiassa sijaitseva Plitvicen kansallispuisto on perustettu vuonna 1949 ja se listattiin Unescon maailmanperintökohteisiin vuonna 1979. Sen erikoisuus on Korana joki, joka virtaa koko puiston läpi. Metsäalue on lähes 300 neliökilometriä suuruudeltaan. Metsästä löytyy 16 järveä ja Koranajoen matkalla on lukuisia kauniita putouksia, joista korkein on 78 metriä pitkä Veliki. Virtaava vesi on muokannut sen kallioista ja maaperästä hyvin erikoisen näköisen. Plitvice kuuluu ehdottomasti näkemisen arvoisiin metsäkohteisiin Euroopassa.

Sloveniasta löytyy eniten metsää koko Euroopasta. Slovenialaiset tuntevat vahvaa yhteyttä metsiin ja siitä kertoo myös se, että joka neljäs slovenialainen on metsänomistaja. Sieltä löytyy useita metsiä, mihin on erittäin hyvät kulkuyhteydet sekä junalla että linja-autoilla. Metsiin tehdään paljon erilaisia vaelluksia ja retkiä. Slovenian metsistä erikoisia tekevät niiden monipuoliset sijainnit vuoristoista järvisiin metsämaisemiin.

Muista Etelä-Euroopan maista löytyy myös paljon metsäalueita. Suurin osa niistä on nykyään istutettuja, sillä aikoinaan metsien hakkuita tehtiin paljon. Esimerkiksi Italiasta löytyy tänä päivänä enemmän metsää kuin koskaan aikaisemmin sen historiassa. Espanjassa etenkin vuoristoissa on todella mahtavia metsäkohteita, jotka tosin voivat olla hankalan matkan päässä, mutta ehdottomasti vierailun arvoisia. Tutustuminen Euroopan metsiin auttaa myös niiden suojelemisessa ja turvaa niiden säilyvyyden tulevaisuudessa, sillä ne saavat varoja myös pääsymaksuista ja muusta maksullisesta tarjonnastaan.

Comments are closed.