Elämän pituinen vaellusreitti

Kanadalaiset ovat rohkeaa porukkaa. He menestyvät hyvin laskettelussa, jääkiekossa ja kaikissa mahdollisissa extreme-lajeissa, ja tämä heidän piirre on heijastunut myös kanadalaiseen retkeilyyn – tai enemmänkin vaeltamiseen, sillä retkeilyksi on vaikea sanoa yli 20 tuhatta kilometriä pitkää reittiä.

Elämän pituinen vaellusreitti

Elämän pituinen vaellusreitti

Juuri näin: maailman pisin jalankulkijoille ja polkupyöräilijöille tarkoitettu reitti löytyy nimenomaan Kanadasta, joka maisemien monipuolisuudellaan jättää helposti varjoon maailman kauneimmat alueet. Reitti on nimeltään The Great Trail ja sen tarkka pituus on 24 134 kilometriä. Näihin kilometreihin on mahtunut kolmentoista Kanadan osavaltion maisemia, yli kaksi tuhatta metriä korkeita vuoria ja noin viisitoista tuhatta erilaista pienempää ja isompaa kuntaa.

Faktaa Menneisyydestä

Kaikki alkoi vuonna 1992, kun pieni vapaaehtoisryhmä keksi tällaisen projektin ja houkutteli siihen muitakin Kanadan kansalaisia. Loppujen lopuksi myös maan hallitus kannatti ideaa, jonka mukaan jokaisella ihmisellä pitäisi olla mahdollisuus mennä koko Kanadan halki kävellen tai pyöräillen turvallisesti. Reittiä rakennettiin kaksikymmentäviisi vuotta, joiden aikana projektia rahoitettiin erilaisten säätiöiden, menestyvien yritysten ja yksityishenkilöiden lahjoittamilla rahoilla. Tänä päivänä reittiä pidetään tärkeänä sekä matkailualalla että koko maan logistiikassa, sillä turismin ja kansan terveellisten elämäntapojen edistämisen lisäksi The Great Trail -projekti piti sisällään myös toista ajatusta: yhdistää pieniä paikkakuntia, joiden elämä on ennen reitin rakentamista virrannut vain niiden sisällä ja joiden yhteydet ympäröivään maailmaan olivat hyvin vähäiset. Nykyisin reittiä pitkin kulkee lukuisia ihmisiä kylästä toiseen töihin, kouluihin ja muutenkin viettämään aikaa kotialueensa ulkopuolella.

Nykypäivänä

The Great Trail yhdistää Kanadan kaksi rantaa: Atlantin valtamerellä se alkaa pienestä kaupungista nimeltään Cappahayden, ja Tyynellämerellä reitin päätepiste on jättiläinen Vancouver. Tyynenmeren rannikon lisäksi vaeltaja voi valita toisen vaihtoehdon ja suunnata pohjoiseen siinä vaiheessa, kun tulee risteys: vasemmalle menevä pääsee Tyynellemerelle ja oikealle kääntynyt pääsee karuihin Jäämeren maisemiin, missä The Great Trail päättyy Tuktoyaktukiin. Intohimoisimmat matkailijat tekevät kummankin reitin pään, ja kun suunta on vapaa, he kiertävät reitin parhaita maisemia useampaankin otteeseen. Mikä tekee reitistä vielä mielenkiintoisemman? Onhan esimerkiksi Yhdysvalloissa olemassa kuuluisa Route 66, mutta jostain syystä vaeltajat eivät sitä suosi… Syy on siinä, että Route 66 on ajoneuvoille tarkoitettu tie, kun taas Kanadassa oleva The Great Trail on tarkoitettu vain ja ainoastaan jalankulkijoille ja polkupyöräilijöille. Sinne ei siis pääse autolla eikä edes moottoripyörällä, ja siinä piilee tämän reitin hurmaavuuden pointti. Siellä nautitaan luonnosta ja ympäröivistä maisemista eikä ajosta, ja siellä testataan omia voimia – joko vaeltajana tai polkupyöräilijänä.

Reittiä ylläpitää lukuisa määrä vapaaehtoisia ja rahallisesti se saa tukea myös valtiolta. Tänäkin päivänä The Great Trail saa rahoitusta erilaisilta säätiöiltä, ja valtion on aktiivisemmin mukana vain niillä alueilla, jotka kuuluvat kansallispuistoihin. Vapaaehtoistyö on kuitenkin oikeaa työtä: reitti on merkitty erittäin hyvin, ja sieltä löytyy sekä lukuisia yöpymispaikkoja telttailijoille että kunnon opaskylttejä, joten eksyminen on melkein mahdotonta. Reitin kotisivuilta löytyy myös hyvin yksityiskohtainen kartta, johon on merkitty reitin tärkeimmät nähtävyydet ja vaeltajan tarvitsemat paikat kuten leirintäalueet ja ruokakaupat.

The Great Trail

The Great Trail

Aika, Aika, Aika…

The Great Trail on oikea vaellusseikkailu. Sinne voi toki tulla retkeilemään yhdeksikin päiväksi, mutta parhaimmillaan Kanadan luonto avautuu vaeltajalle useamman viikon retkellä. Lukuisat liikkumismahdollisuudet, joita jalankulun ja polkupyöräilyn lisäksi ovat ratsastus, veneily, hiihto ja jopa moottorikelkkailu, tekevät The Great Trail -vaelluksen erittäin monipuoliseksi sekä maisema- että elämysmielessä. Koko reittiä ei yleensä tehdä ihan muuten vaan, vaan takana on yleensä joku ajatus: oman elämän rakentaminen täysin uusiksi, välivuosi tai jotain vastaavaa.

Comments are closed.