Asiat, jotka tietävät ennen metsäretkeä

Olen luontoihminen eli kuulun siis siihen 96 % suomalaisista, jotka sanovat olevansa luontoihmisiä. Jokainen meistä kokee luonnon ja metsän omalla tavallaan. On asioita, joista voidaan kilpailla, vaikka tunnenko enemmän lintujen ääniä, tunnistanko perhosen vai osaanko vielä koulussa keräämieni ja kuivattamieni kasvien latinankieliset nimet. No eihän niistä tarvitse kilpailla, mutta on kuitenkin hienoa näyttää tutulle tietävänsä, että Ranunculus on leinikki tai että tuollahan on harmaapäätikka ja Neitoperho on tunnistettu.

Metsä koetaan Suomessa kaikille yhteiseksi, onhan sitä 76 % Suomen pinta-alasta ja vaikka asuisimme kaupungissa metsään ei ole pitkä matka. Sieltä haetaan energiaa ja seikkailua. Ennen vanhaan luontoon mentiin ajattelematta, että nyt lähdemme retkeilemään, vaeltamaan tai luontoretkelle. Sieltä haettiin ruokaa metsästämällä ja kalastamalla, mutta haettiin myös polttopuuta ja rakennusmateriaaleja. Nykyään Suomessa on jokamiehenoikeudet eli kaikki saavat kulkea metsässä, retkeillä, yöpyä, marjastaa, sienestää ja jopa kerätä kukkia.

Suuntaa rohkeasti retkelle

Suuntaa rohkeasti retkelle

Suuntaa rohkeasti retkelle

Metsään ei ole pääsymaksua tai aitoja vaan sinne on vapaa pääsy. Maanomistajalta ei tarvitse pyytää lupaa metsässä vierailuun, mutta tietty on kunnioitettava pihapiirejä esimerkiksi marjastettaessa, eikä oikopolkua kannata ottaa toisen pihapiirin kautta. Suurin osa Suomen metsistä eli noin 60 % on yksityisomistuksessa, valtio omistaa 26 % ja loppuosa kuuluu sitten metsäyhtiöille ja muille yrityksille. Yleinen sääntö on siis, että Suomen metsässä saa liikkua vapaasti kävellen, hiihtäen, juosten ja hyppien ja vesistössä metsän keskellä voi meloa ja soutaa, kalastaa ja pilkkiä (kalastukseen tarvitaan tietysti luvat) ja yleensä myös ratsastus sallitaan sekä koiravaljakot. Luonnonsuojelualueella voidaan kuitenkin oikeuksia rajoittaa ja yksityisillä alueilla ei kulkija saa aiheuttaa erityistä haittaa metsän omistajalle. Suomen metsässä kasvaa 4 havupuuta ja noin 30 lehtipuuta ja pensasta.

Sääntöjä kannattaa tarkistaa ennen kuin ottaa kukkia maasta esimerkiksi rauhoitettuja lajeja ei saa kerätä eikä sammalta tai jäkälää. Kuivuneet ja kaatuneet puut on jätettävä metsään, vaikka vastan tekoon ei kyllä yleensä haeta lupaa, lintujen häirintä varsinkin pesimisaikaan on kiellettyä ja tietystikään roskia ei saa heitellä eikä avotulta sytyttää ilman lupaa. Luonnonpuistoon ja hylkeiden suojelualueille ei ole menemistä ilman Metsähallituksen lupaa. Kun säännöt ovat selvillä niin pakataan reppu, muistetaan ottaa mukaan pientä syötävää ja juotavaa sekä ensiaputarvikkeita. Sääolosuhteet kannattaa katsoa etukäteen ja varata mukaan lämmintä, tuulen- ja vedenpitävää vaatetta ja hyvät jalkineet. Joku tutkii netistä mukavia retkikohteita ja valitsee sieltä valmiin ohjatun reitin, toinen ajaa autolla tai bussilla metsään ja kävelee siellä omin ohjein varsinkin marja- ja sieniaikaan. Reittejä ei välttämättä tarvita vaan korkeintaan vihje ystävältä on apuna.

Comments are closed.